Ко је амерички професор са Харварда, и зашто је ухапшен крајем јануара ове године, и какве везе има са лабораторијом у Вухану.

Према писању америчког медиј а НПР (National Public Radio) фебруара ове године, Чарлс Либер је професор који је живио мирним животом као угледни амерички научник. Његова лабораторија на Харварду истраживала је ствари попут тога како спојити сићушне електроне са мозгом.

И онда је, 28. јануара, ФБИ покуцао на његова врата.

Либер је сада оптужен за „интелектуалну трговину“ или продавање знања за новац те лагање о томе.

Налогодавци наводе да основао лабораторију у Кини у замену за примања од неколико хиљада долара које му је давала кинеска влада и онда америчким истражитељима тврдио да не зна ништа о тим уплатама.

Либеров адвокат, Питер Левит, одбио је да разговара са НПР о овим наводима. Али други, који су упознати са случајем, кажу да отвара важна питања о етици, научној отворености и могуће расно етикетирање.

„Ово је велики, велики случај„, каже Франк Ву професор на Правном факултету Универзитета у Калифорнији који се бави случајевима кинеске шпијунаже. „Ово је случај у којем су у средишту кинеско-амерички односи. У питању је такмичење. О томе је како се треба бавити науком.“

Либеров случај се повезује са кинеским програмом регрутовања који се назива „План хиљаду талената“. Према речима Мајкла Лауера, заменика директора екстрамуралних истраживања на Националном институту за здравље, програм је примарно настао 2008. године, као начин да Влада врати кинеске научнике у домовину.

Временом су у програм почели да су укључују и западни научници. Од њих је тражено да направе лабораторију у Кини и макар део времена проведу радећи тамо, у замену за велике плате.

Такви програми постоје широм света. Међутим, како каже Лауер, НИХ је постао је свестан бројних етичких кршења која се повезују са кинеским планом. Неки истраживачи су доставили идентичне радове за аплицирање и НИХ-у и Хиљаду талената. Други су поделили поверљиве пријаве других истраживача са својим кинеским колегама. А ту је и питање новца: Научници не пријављују средства која добијају од Кине америчким агенцијама као што је НИХ, а што закон захтева.

Повећани надзор истраживачких агенција попут НИХ-а праћен је порастом кривичног гоњења од стране Министарства правде. У 2018. години, државни тужилац Џеф Сешон покренуо је, како је назвао, Кинеску иницијативу, широки програм за борбу против преноса америчких знања у Кину. До данас, подигнуте су кривичне пријаве против више десетина људи и донешено неколико осуђујућих пресуда за шпијунажу.

У пролеће 2015. године Кси Ксиаокинг, физичар са Универзитета Темпл у Филаделфији, ухапшен је и оптужен да је делио осјетљиву технологију са својим сарадницима у Кини.

Касније се испоставило да то никада није учинио. Штавише, каже, све што је делио већ је било јавно, јер налази основних истраживања нису тајни. Објављују се у научним часописима.

„Академска шпијунажа је контрадикција„, рекао је Кси. „Немате шта да украдете, можете само да седнете и читате новине.“

Сагласан је и савезни тужилац који води случај против харвардског хемичара Чарла Либера.

„Све и да програм „Хиљада талената“ укључује људе који раде истраживања у Сједињеним Државама и нуди им да дођу у Кину и ураде то исто истраживање у замену за новац„, каже Ендру Лелинг, амерички адвокат из округа Масечусетс, „То, само по себи, није незаконито.“

У кривичној пријави против Либера наводи се и да је лагао и владу и Харвард о својој умешаности у „План хиљаде талената“. Према притужби, Либер је био укључен у програм најмање од 2012. до 2017. Његов уговор је захтевао плату од чак 50.000 долара месечно, заједно са око 150.000 долара годишње за животне трошкове и 1,5 милиона долара за оснивање лабораторија на Технолошком универзитету у Вухану.

У жалби се каже да је, на питање Харварда и истражитеља из Министарства одбране, које су му заједно са НИХ-ом дали готово 18 милиона долара бесповратних средстава, Либер рекао да му никада није тражено да учествује у програму „Хиљаду талената“. Либер је тренутно на обвезници од милион долара.

Либер није Кинез, али многи научници који су ухапшени или отпужтени да су узимали новац из програма „Хиљаду талената“ су кинески држављани или кинеске националности. То је навело неке да тврде да Влада расно профилира, што је оптужба коју Лелинг пориче.

Његово хапшење искористили су теоретичари завере који су по друштвеним мрежама раширили лажну вест да је направио вирус корона и продао га Кинезима.