Штета по аустријску привреду, услед рестриктивних мера за спречавање ширења корона вируса, износи 2,59 милијарди евра недељно, прорачунали су експерти Друштва за примењенено привредно истраживање (GАW).


Тај велики економски губитак треба, што је пре из медицинског угла могуће, окончати, истакли су Фридрих Шнајдер и Штефан Хајгнер.


"Наши прорачуни показају да актуелна ситуација посебно погађа терцијарни сектор, то јест трговину, гастрономију и хотељерство, јер само овај сектор има недељник губитак у висини од 1,92 милијарди евра", нагласио је Шнајдер.


Секундарни сектор, као што су грађевинарство или производња, погођен је, према прорачуну GАW, са недељним губитком у висини од 672 милиона евра.


Научници тврде да је њихов прорачун конзервативан, и да је привреди важан сваки дан до нормализације.


Сваки дан, како додају, кошта Аустрија средњи троцифрени милионски износ.


"Након храброг увођења рестриктивних мера сада је потребна храброст у благовременом враћању ", наводе експерти.


Истичу да је важно, да би се "замрзнута привреда поново одмрзла", да се представи јасан временски оквир и тиме обезбеди планирање.


"Привреди је потребно време како би поново покренула производњу", указује Шнајдер.


Они наводе да је финансијска криза 2008.била криза поверења која је водила до "шока у потражњи ", а сада постоји не само " шок у потражњи, већ и понуди ".


На једној страни грађани забринути за своја радна места више штеде, а на другој страни није могућа социјална потрошња као што је посета ресторанима или позориштима.