Свет свакодневно прати статистику развоја пандемије вируса корона у свету и већ је свима познато које земље имају највећи број заражених и умрлих. Међутим, бројке могу да заварају и не дају праву слику угрожености појединих земаља јер податке о епидемији треба сагледати у светлу укупног броја становника тих држава у односу на број оболелих и преминулих.


Према подацима сајта worldometers.info, највише заражених у овом тренутку имају Сједињене Америчке Државе - 311.637. Међутим, у односу на број становника, Американци нису најугроженија нација, јер на милион становника имају 941 зараженог и 26 умрлих пацијената.


Статистика показује да су по броју заражених у односу на број становника најугроженије мале територије у Европи: Ватикан, Сан Марино, Андора, Луксембург, Исланд, Фарска острва, Гибралтар, с тим да неке од њих још не бележе велику смртност, а код неких је изузетно висока.


Тако, на пример, Сан Марино који има око 40.000 становника, тренутно има 259 заражених и чак 32 смртна случаја, по чему су процентуално тужни рекордери у овом тренутку. Са друге стране, у Ватикану, на Фарским острвима и Гибралтару до сада није било преминулих пацијената.


Врло је озбиљна ситуација у Шпанији, која је претекла Италију у статистици: регистровано је више од 126.000 заражених, што је 2.699 случаја на милион становника и има 256 умрлих на милион становника.


Италијани су одмах за Шпанцима који на милион становника имају 2.061 зараженог и 254 умрла болесника. Француска је веома угрожена - 1.378 позитивних и 116 смртних случајева на милион људи.


И Немачка има значајан број заражених - 1.147, али и знатно мању смртност - 17 њих на милион житеља.


Најмногољуднија земља - Кина, одакле је вирус и кренуо, прогласила је победу над епидемијом. Пошто је у тој земљи зараза није захватила целу територију, њена статистика у овом тренутку изгледа знатно повољније него код европских земаља и САД - 57 позитивних на вирус и два смртна случаја на милион грађана.


Значајан проценат заражених имају и Швајцарска и Белгија, али код њих смртност је значајно мања него у Италији и Шпанији.


Што се тиче територије некадашње СФРЈ, ствари стоје овако: најтежа ситуација тренутно је у Словенији, где на милион становника има 470 потврђених случајева заразе и 11 преминулих. Србија има 186 позитивних и 5 умрлих на милион житеља, Хрватска има 274 оболела и 3 смртна случаја.


Босна и Херцеговина бележи 191 зараженог и 6 умрлих, Северна Македонија 232 позитивна и 8 преминулих на милион људи. Црна Гора има мaње од милион становника, али статистички гледано,регистрованасу 323 заражена и смртност од 3 особе на милион људи.