Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и Русија одложиле су за 9. април састанак о смањењу производње нафте који је био предвиђен за понедељак, саопштили су данас извори у тој организацији, јавља Ројтерс.


Како подсећа агенција, заоштриле су се размирице између Москве и Саудијске Арабије око кривице за пад цена сирове нафте.


До одлагања видео конференције дошло пошто је амерички председник Доналд Трамп извршио притисак над Саудијском Арабијом предвођени ОПЕК и његове савезнике - групу произвођача нафте познату под заједничким називом ОПЕК+ - да хитно стабилизују светска тржишта нафте.


Како подсећа Ројтерс, светске цене нафте 30. марта пале су на најнижи ниво у последњих 18 година услед пада потражње проузрокованог мерама блокаде широм света због спречавања ширење корона вируса, али и услед тога што ОПЕК и други произвођачи предвођени Русијом нису продужили споразум о смањењу производње нафте, који је истекао 31. марта.


ОПЕК+ сада ради на постизању споразума о редуковању производње за око 10 одсто светске понуде тог енергента, што је количина која износи десет милиона тона барела дневно, а то ће, како очекују земље чланице, бити одраз досад невиђених глобалних настојања у које треба да буду укључене и САД.


Међутим, Вашингтон се још није обавезао на то, а председник Русије Владимир Путин за пад цена је оптужио Саудијску Арабију, да би потом уследио чврст одговор Ријада.


"Руски министар енергетике био је први који је изјавио за медије да су све земље учеснице ослобођене својих обавеза почев од 1. априла, што је довело до одлуке тих земаља да подигну производњу“, рекао је данас саудијски министар енергетике, принц Абдулазиз бин Салман, преноси Ројтерс.


Током јучерашње видео конференције са званичницима руске владе и челницима највећих произвођача нафте у Русији, Путин је рекао да је први разлог за пад цена смањење потражње услед пандемије корона вируса.


"Други разлог који стоји иза пада цена је повлачење наших партнера из Саудијске Арабије из споразума ОПЕК+, раст њихове производње, као и информација која се појавила у исто време о спремности наших партнера да чак понуде попуст на нафту“, рекао је Путин.


Међутим, извори у ОПЕК-у касније су истакли да тензије између Русије и Саудијске Арабије нису превисоке и да је атмосфера и даље позитивна, иако и даље нема нацрта споразума или детаља као што је референтни ниво у односу на који треба да се примењује смањење производње.


"Први проблем је то да морамо да смањимо тренутни ниво производње, а не да се вратимо на ниво од пре кризе, а други проблем су Американци - и они морају да одиграју одређену улогу“, рекао је један од извора у ОПЕК-у.


САД нису чланица групе ОПЕК+, а идеја да Вашингтон смањи америчку производњу нафте дуго је сматрана немогућом, делом и због тамошњих антимонополских прописа.


Међутим, велики пад цена навео је регулаторна тела у држави Тексас, центру америчке нафтне индустрије, да, први пут за готово 50 година, размотре регулисање производње.


И поред тога, током јучерашњег телефонског разговора са главним актерима нафтне индустрије САД, министар енергетике Дан Брулет није поменуо могућност смањења производње, наводи Ројтерс, позивајући се на речи неименованог извора који је чуо разговор.