Специјално за "Новости": Рим

Упркос забрани изласка из куће, осим оправданог разлога, одједном се на улицама и у централним деловима неких градова у Италији појављује неуобичајено много света за разлику од досадашњег поштовања уведених мера, за 48 сати исписано је 15.000 казни и уведена појачана контрола у овом предускршњем периоду.

У Бергаму, црној зони корона вируса, само у једном дану у контроли на 3.172 особа изречено је 145 казни, у Милану на 17.639 контрола 369 казни, у Риму на 23.000 контрола 400 казни. Од Тревиза на северу па до Калтанисете на Сицилији снаге јавног реда бележе неоправдано повећање света на улицама, доста је оних који су затечени на путу према летовалиштима или ка кућама за одмор и страхује се да то увећање може да расте уочи ускршњих празника, стога се кретање контролише и са земље и неба, дроном и идентификује и преко телефона.

Видевши тај неоправдани покрет чини се да се неки свет почео понашати као на северу Европе, као у Шведској која није увела мере растојања међу особама, констатује се са свих страна где су људи свесни опасности у коју се улази, дошло је до неког чудног опуштања, посебно на југу земље, градоначелници и председници региона су истински разјарени, у Барију, у Палерму, у Кампанији, али и у Фиренци и Ђенови. Шта се догађа одједном питају се они који поштују уведене мере као и они који су их увели и имају свест о томе да смо можда у заустављању ширења корона вируса на пола пута или још се није досегло ни дотле.

Иако садашњи Декрет предвиђа да уведене мере остају на снази до 13 априла већ се из Цивилне заштите сазнаје да после тог прописаног датума није могуће олабавити мере у наредним седмицама, а у Италији оваквим новонасталим понашањем последњих дана излазе на површину навике да се 25 април, Дан ослобођења Италије, споји са првомајским празником и направи тзв.мост.

Та грешка опуштања може бити трагична, уосталом то се види и из ситауције на северу где се није уочило одмах шта ће се десити на путу развоја корона вируса, мислећи да се то догађа само Кинезима. Из Националног института за здравље поручују да је остаје и даље као највећа и прва одбрана од корона вируса дистанца међу особама и инсистира се на остајању код куће.