Шведска се мора припремити за на хиљаде мртвих од корона вируса, изјавио је премијер те земље Стефан Лофвен.

"Бројаћемо мртве у хиљадама. Морамо се припремити на то", рекао је Лофвен у интервјуу за шведски дневни лист "Дагенс Нyхетер".

Лист наводи да се земља суочава с кризом због броја људи којима је потребна помоћ и због пада привредног раста.

Лофвен је упозорио да ће пандемија корона вируса потрајати "месецима, а не недељама".

"Одлучили смо се за стратегију поравнавања криве заразе, да спречимо драматични пораст, јер наш здравствени систем с тим неће моћи да изађе на крај", рекао је шведски премијер.

Евентуални неуспех у спровођењу такве стратегије значио би, како је упозорио, "више пацијената на интензивној нези и знатно више мртвих".

Шведска је у односу на суседе увела пуно блаже мере у сузбијању ширења корона вируса.

Раст броја смртних слуцајева и заражених у Стокхолму наметнуо је, међутим, питања о исправности политике шведских власти да се против те болести боре без ограничавања кретања грађана попут већег дела Европе.

Шведски суседи Данска и Норвешка су затворили своје границе и школе, а Финска је изоловала своја главна урбана подручја, преноси портал Индекс.

Швеђани, с друге стране, могу слободно да иду у ресторане, код фризера и да шаљу децу у школе, иако расте број потврђених случајева заразе и смрти од ЦОВИД-19, пре свега у Стокхолму, где је забележено више од половине смртних случајева.

Све је више знакова да се вирус шири по домовима за старе, углавном у престолници где је део особља болница и домова за старе јавно упозорио на недостатак заштитне опреме, попут маски.

Забрањена су окупљања више од 50 људи, средње школе и факултети сада раде онлајн, а грађанима је речено да не путују ако није неопходно, што су све благе мере у европском контексту.

Шведске власти су данас саопштиле да има 612 нових слуцајева заразе корона вирусом и да их је сада укупно 6.000.

Број смртних случајева достигао је 333, односно дневно између 25 и 30, према подацима шведских здравствених служби.