У Русији за 24 сата број заражених се увећао за 601 особу, међу инфициранима је и седамнаесторо деце: Вирус не штеди ни жене ни младе

Б. ВЛАХОВИЋ

петак, 03. 04. 2020. у 23:39

У Русији за 24 сата број заражених се увећао за 601 особу, међу инфициранима је и седамнаесторо деце: Вирус не штеди ни жене ни младе

AP Photo

Три четвртине заражених су у Москви, а охрабрујућа је вест да је све више оних који побеђују вирус и одлазе из болница
НАЈНОВИЈА статистика, објављена у Москви, показује да од вируса корона не оболевају само старије особе, које се иначе сматрају ризичном групом, јер су половина новозаражених људи у Русији млађи од 45 година. Више од 50 одсто су жене.

У последња 24 сата, у Русији је регистрован 601 нови случај инфекције, од чега је 17 деце, па је у целој земљи сада регистровано 4.149 оболелих. Умрле су 34 особе.

Три четвртине заражених су у Москви, а охрабрујућа је вест да је све више оних који побеђују вирус и одлазе из болница. До сада се од короне излечила у Русији 281 особа. У петак су сви руски медији објавили информацију Светске здравствене организације у којој се каже да здрави људи не треба да носе заштитне маске. Сада је реално очекивати да ће се смањити интерес за куповину маски.

Иако је аутомобилски саобраћај у Москви сведен на минимум и већина људи не излази из кућа, а многи од њих седе за компјутерима и раде свој посао, руководилац "Аутомобилских путева" у Москви Александар Орешкин је рекао да се најмање три пута дневно улице перу и то шампоном и дезинфекционим растворима. За те активности је ангажовано пет хиљада јединица моторизоване технике. Због ситуације са вирусом, Москва је затворила границу према Белорусији, најближој савезничкој држави. То је изазвало председника Белорусије Александра Лукашенка, који је критиковао руководство Русије због тог потеза, јер сматра да је "та мера сувишна".

- Ситуација у Белорусији није лошија него у Русији, па зато и не разумем поступак Москве - каже Лукашенко. Он и даље мисли да престанак рада у земљи може да нанесе већу штету него вирус корона. Лукашенко упорно понавља да се треба лечити "народним средствима" и шетати на свежем ваздуху. У Белорусији је 300 особа заражено вирусом корона.

Коментари (2)

Шта ако је Лукашенко у праву?

04.04.2020. 00:38

Можда би се заиста могла извршити прерасподела радно способних - да из градских фабрика оду мало на село да ору њиве. У природи и од здраве хране би им извесно ојачао имунитет...