ПАРИЗ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

У ФРАНЦУСКОЈ, као и свугде, ових кризних дана постоји велика потражња за информацијама и штампом. Киосци су, уз апотеке, бензинске пумпе, банке и продавнице хране, остала једина отворена места, проглашена интересом од националног значаја, током карантина, који је прописан у овој земљи.

Медији, попут убедљиво најчитанијег од свих дневних листова у Француској, регионалног "Уест Франса", преносе изјаве власника киоска да на појединим местима продају, чак, и више штампе него обично.

- Људи желе да се информишу, а сада имају и времена да читају - каже за "Уест Франс" Жан-Пјер Мезон, власник киоска у једном месту у Бретањи. Слично истичу и Надин и Микаел Леме, из области Сарт.

Грађани купују дневну штампу, али и ревије, укрштене речи, књиге, све оно што може да им помогне да прекрате време у изолацији. Чак је дошло и до несташице штампаних издања за омладину. Томе је допринела и чињеница да су власти увериле грађане да уз поштовање иначе прописаних мера у овим условима слободно могу да читају штампана издања.

- Не, не ризикујете да добијете вирус корона додирујући ваше новине - поручио је својим читаоцима, између осталих, "Курије Пикар".

у Француској не постоји потпуни карантин, сви грађани могу једном дневно да изађу на сат у куповину или да протегну ноге, па многи то користе и да купе штампу. Међутим, истовремено је дошло и до пада тиража, зато што је добар део продајних места затворен, као, на пример, на железничким станицама, аеродромима, али и у кафеима и баровима. Неки киосци су затворени и зато што њихови власници нису успели да набаве маске и гелове. Људи много мање излазе на улицу.


Најгоре је у Паризу. "Журнал ди диманш" преноси искуство једног власника киоска из петог арондисмана, који је скратио радно време, задржавши добар део своје клијентеле. Уз то, велики број грађана је одабрао да карантин проведе ван града, што утиче и на пад директне продаје. Због тога је знатно порасла претплата.

Али, и ту је дошло до проблема због тога што је управа пошта у једном тренутку одлучила да се дистрибуција поште и новина врши само три дана у недељи! Побунили су се грађани, али и Алијанса информативне штампе, па су поштари попустили: од понедељка почињу дистрибуцију четири дана у седмици. Тако ће љубитељи новина моћи готово редовно да читају свој омиљени лист.УПРКОС СВЕМУ, КИОСЦИ ОТВОРЕНИ


РИМ СПЕЦИЈАЛНО ЗА „НОВОСТИ“

БЕЗ помоћи мораћемо да се затворимо јер број продатих примерака новина је за 50 одсто смањен, кажу продавци новина широм Италије, земљи која је у Европи највише погођена налетом пандемије вируса корона.

Ситуација у сектору продаје штампаних издања је тешка иако су од првог до последњег владиног Декрета о затварању свега што није од суштинског значаја за дневни живот грађана Италије, продавнице новина добиле право да остану отворене.

Као што је остао на снази рад новинара, новинских агенција, тако и штампање новина. Остала је и гаранција њихове дистрибуције, упркос ризику обављања тог посла јер је заузет став да је информација примарно добро које треба да уживају грађани посебно у времену ванредног стања.

Стручњак за уставно право, Масимо Лучани, сабира слику предузетих мера позивајући се на Устав и члан у којем се говори о заштити права на информацију, како оних који информишу, тако и оних који је примају. Посебно је битно имати штампано издање новина, јер се на мрежама налазе бројне лажне вести.

По сведочењима продаваца новина убедљиво највећи број оних који их купују сада су особе старије генерације.

У Италији смо сведоци и апела Федерације италијанских новинских издавача која позива грађане да оду до новинарнице и купе своје омиљене новине или књигу, тај апел емитују радио-станице и ТВ, ради информисања и ради подршке дневној штампи.