Ослањајући се на метод стар један век, лекари широм света желе да помогну оболелима од ЦОВИД-19 инфузијама крвне плазме добијене од људи који су се већ опоравили од тог вируса.

Иако још нема доказа да ће метод бити успешан, крвна плазма реконвалесцената, препуна молекула који обезбеђују имунитет, могла би донети олакшање оболелима, а неки од људи који су се излечили од ЦОВИД-19 већ су постали донатори крви.

Прочитајте још: Гаража у Барселони постала НАЈВЕЋА МРТВАЧНИЦА у Европи, а већ планирају да је прошире: Тешко да је ико могао да замисли овакав призор у Шпанији (ФОТО)

"То је нешто што људи могу да учине да би помогли другим људским бићима. Надамо се да ће бити ефикасно“, каже лекар Дејвид Рајх, председник њујоршке болнице „Маунт Синај“, а преноси АП.

Такозвани "реконвалесцентски серум", коришћен је током пандемије грипа 1918. године, али и против малих богиња, бактеријске упале плућа и бројних других заразних болести пре него што је на сцену ступила модерна медицина, а разлог лежи у томе што антитела које организам ствара да би се супротствио болести остају у крвној плазми месецима, чак и годинама после опоравка.

"Само по себи, то није лек, већ начин да се ублажи интензитет болести", каже Џефри Хендерсон, истраживач са Медицинског факултета Универзитета Вашингтон у Сент Луису.

Кинески лекари обелоданили су да је група од пет људи оболелих од корона вируса која је добила инфузију крвне плазме реконвалесцената показала знаке побољшања око недељу дана касније, али без адекватне студије, то и даље не представља довољан доказ успешности овог метода, будући да су ти људи примали и друге терапије, наводи агенција.