РИМ СПЕЦИЈАЛНО ЗА „НОВОСТИ“

У Италији, земљи која је најжешће погођена пандемијом са више од 110.000 заражених и преко 13.100 мртвих налази се неколико малих вароши, неке од њих чак усред Ломбардије, која је жариште, у којима нема ни једног јединог смртног случаја, чак ниједне заражене особе!

Само у области Венето, чији је главни град Венеција, има 55 таквих места која делују као да имају неку невероватну заштиту. Али они који су ову необичност истраживали кажу да је реч о две срећне реалности - географски положај и свест да се само строгом дисциплином може избећи најгоре.

За те мале насеобине, често праве средњовековне перле, територијална изолованост сматра се пресудном, јер су унутар територије где је тежи приступ, па мало ко излази или тамо долази. Сва ова места налазе се "унутар земље" и у та места се најчешће стиже једним јединим путем између поља.

Битно је и што је реч о старијем становништву које се још сећа Другог светског рата па им наметнуте забране не падају тешко као у градским срединама.

Једно од тих места је село Ферера Ербоњоне у центру Ломбардије на 90 километара од места Кодоњо где се још трага за нултим пацијентом, и на 50 километара од Милана, где није забележен ниједан случај инфекције вирусом корона! Село има 1.099 становника и сви они одолевају свим епидемиолошким законитостима, невероватно имуни.

Лекари су управо тамо започели да изучавају тај феномен, узимају узорке крви на добровољцима ради истраживања да схвате о чему је реч. Међутим, градоначелник Ђовани Фасина је уверен да су извесне особе ипак дошле у контакт са вирусом и да се развила асимптоматична инфекција, а сада ће се узимањем узорка крви доћи до евентуалног процента имуне популације.

Уз то и он истиче "кинеску дисциплину". Сви грађани, како је рекао, стриктно се придржавају забране изласка и налога да избегавају све социјалне контакте од самог почетка епидемије у Италији.

Ферера Ербоњоне није једино "срећно острво".

Ђусто Канавезе у Пијемонту, 3.300 становника, нико позитиван као и простор око места Баиро, 800 становника на 37 километара од Торина, нико заражен, или Ћезана и Клавиере такође у Пијемонту. Читава провинција Ферара има врло мало заражених и њихов број не ескалира, и тамо је такође почело изучавање овог феномена.
Евидентирано је и село на Сардинији, такво је и насеље Неми са 1.931 становником, једно од најмањих у римској провинцији, 37 километара од Рима. А у престоници је заражених више од 2.000 особа.

МОЖДА ЈЕ ГЕНЕТИКА

Стручњаци за вирус корона сматрају да није само географски положај специјална заштита, већ можда и нешто у генима житеља ових места. Можда је њихов генетски код тај који их брани од смртоносног вируса.