У Италији је од почетка епидемије преминуло укупно 13.155 људи, а председник државног Института за Статистику (ИСТАТ) Gian Carlo Blangiardo каже да се статистички бележе три врсте смрти.


Он као прву наводи смрт која је углавном узрокована са Цовидом 19, то су били пацијенти са или без других патологија; затим они који умиру не од вируса корона, али је Цовид19, допринео њиховој смрти, на пример од срчаног удара, и то су људи који би се спасили у нормалним околностима; и најзад евидентирају се преминули који нису били заражени Цовид19.


"Када кажемо да се у првих 21 дана марта на Северу смртност више него удвостручила у односу на просек из периода 2015-2019, то није утисак, него бројка.


Када пишемо да је у Бергаму смртно страдало готово четири пута више особа, него у истом периоду од 2015.-2019. Када кажемо да је посебно алармантне ситуација у Бреши или да је повећање смртности мушкараца и особа старијих од 74 године, у 2020. ослањамо се на бројке, на статистику. Такође потврђено је да вирус теже погађа и више је распрострањен међу старијим људима међу којима је, подаци говоре, смртност већа. То је готово ужасан природни процес селекције који елиминирше слабе субјекте" рекао је Gian Carlo Blangiardo.


На Сардинији у граду Сасари ситуација је посебно озбиљна у општинским старачким домовима.


Међу станарима старачких домова и особља које их прати, висок је број заражених вирусом корона.
Ситуација на северу острва, где је забележено више од 60 одсто заражених је још тежа због неефикасне координације здравствених установа у овој ванредној ситуацији.


Цело руководство здравствене установе Сасари поднело је оставку, именован је ванредни комесар, а у старачким домовима заражене лекаре и особље замењује војно санитарно особље из Рима. Војска замењује и Цивилну заштиту у набавци здравствених маски и другог санитарног материјала који недостаје.


У задњих десет дана број нових случајева заразе вирусом корона у Италији није премашио максимум постигнут 21. марта када је било преко 6.500 позитивних особа, чак и број жртава од тада варира око истих вредности, а што је важно не расте.
Опадање заражених, хоспитализованих и преминулих од вируса корона ће бити споро и неће бити линеарно, то јест мењаће се од једног до другог дана, саопштавју из Цивилне застите.


"Ми смо на платоу", објашњавају стручњаци, а не на врхунцу.


Нови заражени су у порасту за последња 24 сата, готово 4.800, што је за 700 више него претходног дана. Расте и број особа којима су урађени тестови, готово 35.000 тестирања у једном дану.


Смањује се број жртава, јуче у среду 727 људи је преминуло, око стотину мање него дан раније.