Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери саопштили су да све активности на имунизацији против полија, укључујући националне кампање вакцинисања и надзор од куће до куће, треба обуставити током наредних шест месеци, како би се избегло излагање становништва и здравствених радника непотребном ризику од корона вируса.


Саопштење је издато пошто се прошле недеље састао специјализовани одбор за полио, чији рад координирају СЗО и њени партнери, јавља Ројтерс.


Да би обољевање од полија било искорењено, потребно је вакцинисање више од 95 одсто деце млађе од пет година.


Одлука о томе да ли обуставити масовну вакцинацију биће на појединачним земљама, наводи се у саопштењу, а званичници ипак упозоравају да ће обустава активности у борби против полија створити потребу за појачаним напорима чим они поново постану могући.


Полио, или дечија парализа, ендемска је болест у Авганистану и Пакистану, а и даље представља проблем у још десетак земаља широм света.


Глобални напори са циљем њеног искорењивања до 2000. започети су 1988, али су спутани бројним проблемима, као што су отпорност на вакцине, појављивање полија делимично изазвано дејством самих вакцина и ограничен приступ зонама оружаних сукоба у Пакистану, Авганистану и Нигерији, подсећа Ројтерс.