Судећи према извештају Европола, Европског полицијског бироа, због пандемије вируса корона, појачане су криминалне активности, који ову кризу искоришћавају за лични профит.


Посебно је због тога, наводи се, појачан онлајн надзор педофила и криминалаца.


Криминалци су, напомињу, врло флексибилни и брзо се прилагођавају новим условима и проналазе нове начине зараде, стоји у извештају Европола.


Само до сада је разбијено 37 организираних криминалних група.


Интернет је апострофиран као врло често место злочина, јер су компјутер и интернет постали главно оруђе за живот - било за рад од куће или за куповину у земљама у којима су на снази мере ограниченог кретања.


Користећи разне начине манипулације, криминалци од корисника покушавају да прикупе поверљиве податке као што су корисничка имена, лозинке, подаци с кредитних картица... како би остварили финансијску корист.


Загребачки Вечерњи лист пише да је корона криза отворила врата и педофилима, јер чињеница је, кажу, да су због посебних услова деца више код куће и осећају се усамљенима.


Они пуно времена проводе у кућама што због школе, што због комуникације са пријатељима.


Број предатора који вребају децу на друштвеним мрежама и форумима изузетно је порастао, јер се, наводи се, деца у овој ситуацији осећају рањивије него иначе.


Педофили ту ситуацију користе да би са њима ступили у контакт и успоставили однос поверења као би их наговорили на разне поступке од слања обнажених фотографија до стварања и “неговања” односа за нека будућа недела.