Специјално за "Новости": Рим

Премијер Италије Ђузепе Конте званично објавио да су у Италији продужене рестриктивне мере до 13 априла.

- Преминули су рана коју никада нећемо моћи залечити и сада не можемо олабавити рестриктивне мере и поштедети вас жртвовања које подносите и не можемо рећи да ли ћемо то моћи и од 14 априла - рекао италијански премијер Ђузепе Конте.

- Када нам ескперти буду рекли да то можемо да учинимо прећи ћемо у другу фазу ванредних мера, а то је постепено попуштање, да би смо тек потом прешли у трећу фазу, излазак из ванредног стања, реконструкцију и лансирање привреде.
Ако би започели сада са попуштањем мера сви наши напори били би узалудни, платили би смо једну веома високу цену психолошку и друштвену, били би присиљени да кренемо поново, не можемо дозволити да платимо дуплу цену, зато вас позивам да сви поштујемо садашње мере.
     За малобројне који их не поштују увели смо строге казне, не можемо дозволити да неодговорност неколицине донесе штету свима.
      Једина новина у већ постојећим мерама јесте суспендовање колективног тренирања спортиста, професионалаца и не само њих унутар спортских центар било ког типа, наравно могу тренирати индивидуално. 

Прочитајте још: Пацијенти са блажим смптомима заспали и никад се нису пробудили: Примећене мистериозне смрти у Италији

Када се стигне до постепеног отварања мера база те одлуке неће бити политичка већ ће се узети у обзир препорука Техничко-научног Комитета као што је уследила и ова о продужетку мера до 13 априла. Политици је непознат непријатељ са којим се бори Италија, зато следимо препоруку стручњака, научника, чак и њима није лако јер је реч о новом и непознатом непријатељу - објаснио је премијер Конте.