Аустријски јавни сервис ОРФ, услед кризе због пандемије вируса корона, најавио је да ће део својих запослених пријавити на скраћено радно време.


ОРФ је указао да ће на три месеца за одређене секторе увести скраћено радно време, без навођења који су сектори и у којој мери од те одлуке погођени.


Дирекција, како се истиче, тренутно анализира где ће увести скраћено радно време и то ће утврдити у договору са Саветом радника.


Указано је да сектори, који су тренутно интензивно активни, као што је информативни, неће бити погођени.


Тако да ће скраћено радно време погодити пре свега оне секторе где је дошло до одлагања продукције, манифестација, или спортских и културних догађаја, где запослени не могу у пуној мери дати свој допринос.


Планиране су постепена смањења радног времена на 50 односно 10 одсто нормалног радног времена.


Аустријска влада, у циљу спречавања повећања незапослености увела је могућност да се радници пошаљу на скраћено радно време далеко испод раније законом предвиђеним процентима, па све до нуле.


Пријавом на скраћено радно време послодавац остварује уштеде у исплати примања, а држава га подржава подстицајним мерама.


ОРФ очекује да ће ове године имати умањење прихода за најмање 50 милиона евра.


Од средине марта приходи од маркетинга су испод планираних, и не очекује се да ће ускоро порасти.


Пошто се привреди прогнозира рецесија после изласка из кризе ОРФ не очекује ни у остатку године боље пословање.


Могућност слања запослених на скраћено радно време искористило је много фирми, те је до сада предато 12.596 захтева која се тичу око 250.000 радних места пренела је министарка за рад Кристине Ашбахер.