- НЕМА СУМЊЕ да су Сједињене Државе пропустиле прилику да се буду у предности у борби са коронавирусом. Али још постоји простора за доношење важнх одлука. Избори које доносимо ми и наши лидери данас имаће огроман утицај на то колико брзо ће случајеви оболелих почети да опадају, колико ће дуго економија остати угашена и колико ће Американаца морати да сахрани вољену особу због КОВИД-19.

Кроз рад са "Фондацијом" разговарао сам са стручњацима и лидерима у Вашингтону и широм земље.

Прочитајте још: Памтиће ко је помогао када је било најтеже: Многи запањени слањем руске опреме у САД

Постало ми је јасно да морамо подузети три корака.

Прво, потребан нам је доследан национални приступ затварању свега. Упркос позивима експерата за јавно здравство, неке државе и окрузи нису све затворили. У неким државама плаже су и даље отворене; у другима, ресторани и даље раде за оне који би да седну и поједу.

Ово је рецепт за катастрофу. Јер ако људи могу слободно да путују преко државних граница, тако може и вирус. Државни званичници морају бити јасни: Затварање било где значи затварање свуда.

Све док број оболелих не почне да пада широм Америке - што би могло да буде тек за 10 недеља или више - нико не може да настави са пословањем као и обично или да занемари обуставу рада. Свака конфузија око ове тачке само ће продужити економску бол, повећати изгледе да се вирус врати и изазове још више смртних случајева.

Прочитајте још: Потпуни КОЛАПС здравственог система у САД: Болнице на границама издржљивости, лекарима ЗАБРАЊЕНО да говоре о хорору који се дешава

Друго, савезна влада треба да појача тестирање. Требало би да буде доступно далеко више тестова. Такође би требало да објединимо резултате тако да брзо можемо идентификовати потенцијалне волонтере за клиничка испитивања и да знамо када је време да се вратимо у нормалу. Има и добрих примера - држава Њујорк недавно је проширила свој капацитет на више од 20.000 тестова дневно.

- Коначно, да бисмо болест привели крају, потребна нам је безбедна и ефикасна вакцина. Ако радимо све како треба, могли бисмо да је имамо и за мање од 18 месеци што би била најбрже икад развијена вакцина - рекао је између осталог Гејтс..