СЛЕДЕ две веома тешке недеље у борби против ширења короне!


Уз ово упозорење председник САД Доналд Трамп је позвао Американце да се све до краја априла придржавају мера о социјалном дистанцирању. У тренутку када су САД прве у свету по броју заражених од 200 земаља у којима је ковид 19 регистрован, са најмање 185.270 оболелих и бар 3.780 преминулих, Трамп је поручио:


- Веома је важно за амерички народ да прати смернице у наредних 30 дана. То је питање живота и смрти - рекао је Трамп пред новинарима у Вашингтону.


Бела кућа предвиђа да би између 100.000 и чак 240.000 људи могло да премине у САД од последица короне, па Трамп упозорава да сваки Американац мора да буде спреман за тешке дане који предстоје. Но, он истовремено сматра да ће Америка ускоро угледати и "светло на крају тунела".


Али, засада, оно се још не назире, посебно не у Њујорку. Тачно месец дана откако је 1. марта регистрована прва заражена особа, у Великој јабуци позитивна је најмање 41.771 особа, а листа умрлих порасла је на 1.096, што је нешто мање од четвртине укупног броја умрлих у САД. Из целе земље у Њујорк стижу авиони који довозе медицинско особље како би помгло постојећем, које се налази на ивици колапса. У среду је прорадила и пољска болница у Централ парку, чије је подизање трајало 48 сати. И многе хотелске собе биће претворене у болничке, јер Град жели да повећа болничке капацитете за 87.000.


И тениски центар "Били Џин Кинг" у Њујорку, на ком се игра Ју-Ес опен, биће претворен у болницу због епидемије ковида 19. Терени за тренинг биће адаптирани у медицински објекат са 350 кревета, док ће се на највећим стадионима тениског комплекса сваког дана припремати 25.000 оброка за оболеле.


Широм града постављају се преносни лавабои са водом, с обзиром на то да су велика брига Града и бескућници, од којих је нешто више од 100 тестираних позитивно, а део њих је хоспитализован.


САД су 20. марта затвориле северну и јужну границу за туристичка и рекреативна путовања, а Трампова администрација је почела и да по кратком поступку враћа мигранте ухваћене у покушају илегалног преласка граница. Пентагон, у међувремену, шаље додатних око 500 војника на америчко-мексичку границу, где САД већ држе у просеку 5.000 војника.


ВАКЦИНА ИЗ ДУВАНА?


Компанија "Бритиш Америкен тобако" саопштила је да њено биотехнолошко одељење у САД ради на изради потенцијалне вакцине против вируса корона помоћу протеина екстрахованих из листа дувана. Огранак КБП који развија вакцину, могао би да произведе између милион и три милиона доза вакцина седмично, почев од јуна, уз подршку владиних агенција и произвођача, саопштила је компанија.