Не носе маске, али учествују у спасавању живота оболелих од вируса корона: Сестре роботи помажу италијанским лекарима (ВИДЕО)

Танјуг

среда, 01. 04. 2020. у 23:20

Не носе маске, али учествују у спасавању живота оболелих од вируса корона: Сестре роботи помажу италијанским лекарима (ВИДЕО)

Twiter

Роботи величине детета са великим трепћућим очима налазе се поред пацијентовог кревета како би лекари могли да збрину друге који су у озбиљнијем стању
РИМ - Не носи маску, али помаже у спасавању живота пацијената оболелих од корона вируса.

У питању је Томи, један од шест нових робота који помажу лекарима и медицинским сестрама од крви и меса да се брину за пацијенте у болници Цхирколо у Варезеу, граду на северу регије Ломбардија која је епицентар избијања у Италији.

"Уз помоћ мојих способности, медицинско особље може бити у контакту са пацијентима без директног додира", објаснио је данас новинару Ројтерса робот Томи, назван по сину једног од лекара.

"То је као да имате још једну медицинску сестру без проблема повезаних са инфекцијом", рекао је доктор Франческо Дентали, директор интензивне неге у болници.

Роботи величине детета са великим трепћуцћим очима налазе се поред пацијентовог кревета како би лекари могли да се брину за друге који су у озбиљнијем стању.

Они прате параметре из опреме у соби и преносе их болничком особљу.

Оно што је најважније јесте да Томи и остали роботи омогућавају болници да ограничи количину директног контакта лекара и медицинских сестара са пацијентима, смањујуцћи тако ризик од инфекције, преноси агенција.


Роботи такође помажу болници да смањи број заштитних маски и одела које особље мора да користи. Томи и његове "колеге" роботске сестре имају још једну предност - не подлежу исцрпљености. Брзо напуне батерије и враћају се на посао.

Више од 4.000 италијанских здравствених радника који су лечили оболеле од вируса и сами су се заразили, а 66 лекара је умрло. Број смртних случајева у Италији, земљи која је најтеже погођена короном, данас је премашио 13.000, што је више од трећине свих смртних случајева у свету.