САД су спремне да помогну Турској против Сирије, ако се „отараси“ система С-400 које је купила од Русије, саопштила је стална представница САД при НАТО-у Кеј Бејли Хатчисон.

- Надам се да Турска неће распоређивати у својој земљи руски систем ПВО - то задржава (војни) потенцијал који им ми можемо пружити за борбу против сиријске агресије - изјавила је Хатчисонова.

Прочитајте још: Путин шаље ПОМОЋ у Америку! Председници се договорили синоћ, руски авиони са медицинском опремом полећу

- Надамо се да ће се Турци отарасити система ПВО који се налази у самом центру Анкаре - додала је она.

РУСКО-ТУРСКИ СПОРАЗУМ ОКО ИДЛИБА

У Москви су се 5. марта састали руски председник Владимир Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који су разговарали о регулисању ситуације у сиријској провинцији Идлиб.

Прочитајте још: Снег добар за карантин, Путин тестиран после сусрета са доктором Протсенком, све je у реду

Састанак је завршен доношењем заједничког документа, који садржи три тачке: прекид ватре који почиње у поноћ у ноћи између 5. и 6. марта, успостављање безбедносног коридора у дужини од шест километара ка северу и југу од стратешки важног пута М4 у Идлибу и заједничке патроле две земље од 15. марта дуж пута М-4 Б, који повезује Латакију и Алеп.

Фото: AP photo

Подсетимо, ситуација у Идлибу заоштрила се 27. фебруара када су екстремисти терористичке групе Хајат Тахрир ел Шам напали сиријске положаје у близини насеља Бехун. Као одговор на то у ваздушном нападу сиријске војске погинула су 33 турска војника, који, према саопштењима Анкаре, није ни требало да се ту налазе.

(rs.sputniknews.com)