Тачно месец дана од како је у Њујорку, 1. марта регистрована прва заражена особа, на Ментетну, у Бронксу, Бруклину, Квинсу и Стетн Ајланду позитивно је 41.771 особа, у уторак је у Њујорку цовид однео 164 живота, па је листа умрлих порасла на 1.096, што је нешто мање од четвртине укупног броја умрлих у САД.

Сад су, иначе по броју заржених - 189.618 прве у свету од 200 земаља у којимај је ЦОВИД регисторван.

Из целе земље у Њујорк стижу авиони који довозе медицинско особље како би помагали постојећем које и данас упозорава да је њихова мисија "равна самоубиству", а данас почиње да ради и пољска болница у Централ парку, чије је подизање трајало 48 сати.

Да би се ситуација у граду барем мало ублажила, град је пре четри дана покренуо портал "New York COVID 10 engagment" који би требало да помогоне надлежним да се лакше изборе са пандемијом и на који ће грађани моћи да пријаве и своје проблеме али и ако примете да их неко други има у кућама и становима.

У истом циљу стиже и 250 возила хитне помоћи као и 500 медицинских техничара за хитине случајеве како би се лакше долазило до службе 911 и пацијенти што брже превозили у болнице.

Након отварања пољских болница, како у Централ парку и делу компекса у коме се одржава УС опен најављено је да ће и хотелске собе, бар 1.000, бти претворене у болничке.

Велика брига града су и бескућници, од којих је нешто више од 100 тестираних позитивно, и део их је хоспитализован. Медији пришу да је их петоро оздравило "што уноси зрачак наде у сумрну статистику".

Широм града, али и САД због тих људи постављају се преносни лавабои са водом како би и они могли да перу руке, а за оне који нису у посебним центирма град је обезбедио и смештај у паркинг гаражама.

Медији су данас пренели и делове из у понедељак објављеног истраживајна у медицинском часопису о инфективним болестма Тхе Ланцет које каже да је број жртава мањи од објављеног/

Процењно је да би стопа смрти била 0,66 одсто, што је знатно ниже од 2.1 до 3,4 одсто које долазе из Вухана.

Прочитајте још: Умире се на ТРИ минута: Њујорк пролази ПАКАО, лешеви се товаре виљушкарима, а крај се не назире (ВИДЕО)!


Део истраживања је засован и на томе да многи људи не умиру од коронавируса већ од болести коју су имали.