ДВА дана откако су на снази пооштрена правила ванредног стања, Шпанија је забележила рекордан број умрлих у једном дану - у последња 24 сата преминуло је 849 становника, што је највећи број од почетка епидемије у тој земљи. Иако, по оценама стручњака, опада број оболелих и новозаражених, и даље забрињава велики број умрлих.

Укупно је од вируса корона умрло 8.189 људи у Шпанији, чиме је она друга у свету, одмах после Италије. Број заражених је достигао 94.417.

Увођењем оштријих мера, које ће трајати до 9. априла, обустављене су све активности које нису од суштинске важности за ову ситуацију.

- Рад је дозвољен запосленима у здравству, полицији, отворене су апотеке и продавнице прехрамбених производа, раде градске санитарне службе, као и они који се баве услугом телекомуникација, и они из ИТ сектора који обезбеђују софтвере за сав овај рад од куће. Дозвољен је рад и банкарским службама, адвокатима и нотарима - каже, за "Новости", Огњенка Марић из Мадрида.

СИГУРНОСТ ПОСЛА ВЛАДА у Шпанији стално истиче да све мере, па и ова последња која прети да доведе до парализовања основних активности, не значе да запослени неће добити плате. Истиче се да ће они бити плаћени као и обично, а након укидања ванредне ситуације биће у обавези да надокнаде радне сате.

Она појашњава да у Шпанији није на снази потпуна обустава кретања. Од почетка епидемије није било увођења полицијског часа, свеједно је да ли се крећете дању или увече.

- Ми, обични грађани, и даље имамо дозволу да се крећемо унутар свог радијуса, да одемо до најближе самопослуге, апотеке, али и да идете да помогнете некоме ко је оболео. Има много људи којима су се родитељи разболели, неко их мора одвести у болницу. Или, ако се налазе у кућној изолацији, донети им храну. Полиција новчано кажњава онога ко се нађе у некој ситуацији која се не може оправдати. Још се може возити приватним возилима, али вам и за то треба оправдање куда се крећете - каже нам Огњенка.

У престоници Шпаније, која броји готово 25.000 оболелих, по њеним речима, свако зна неког ко је оболео од вируса корона.

А док становништво проводи дане изоловано у својим домовима, шпанска влада се састала да би расправљала о новим економским и друштвеним мерама како би се изборила са кризом.