Снег добар за карантин, Путин тестиран после сусрета са доктором Протсенком, све je у реду

Б.ВЛАХОВИЋ

среда, 01. 04. 2020. у 00:26

Снег добар за карантин, Путин тестиран после сусрета са доктором Протсенком, све je у реду

Денис Протсенко и Владимир Путин прошлог уторка

Русија забележила највећи пораст броја заражених до сада, међу оболелима доста младих
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - МОСКВА

РУСКЕ власти чешће него раније упозоравају грађане на озбиљност ситуације због пандемије вируса корона позивајући се притом на статистику која показује да је број заражених у протекла 24 сата скочио за 500, што је до сада највећи раст оболелих у једном дану у тој земљи.

Укупно је 2.337 инфицираних, а епидемија у Русији почела је пре седамнаест дана када је забележен први случај заразе. До сада је у Русији умрло 18 људи, а опоравило се њих 121.

Мада је у Русији акценат на самоизолацији и старије особе се стално позивају да не излазе, здравствена статистика показује да све већи број младих људи оболева. У московским болницама око 15 одсто тешко болесних од вируса корона јесу људи млађи од 40 година.

У уторак по подне агенција Ројтерс је, позивајући се на телевизију Русија 24, објавила да је лекар који је прошле недеље са председником Русије Владимиром Путином обишао болницу за смештај оболелих од ковида-19 у Москви, позитиван на вирус корона. Владимир Путин и доктор Денис Протсенко су разговарали прошлог уторка и нису носили ништа од заштитне опреме. Кремљ је саопштио да је Путин тестиран и да је "све у реду".

ВЕРУЈУ У ВОТКУ ОРГАНИЗАЦИЈА "Трезна Русија" обратила се писмом председнику Владе Михаилу Мишустину у коме га упозорава да се повећала продаја вотке и других алкохолних пића. Око 70 одсто грађана мисли да конзумација алкохола смањује ризик од заразе од опасног вируса, док пет одсто грађана намерава да алкохол користи као антисептик за чишћење руку и предмета.

Иначе, руски лидер је телефоном разговарао са председником САД Доналдом Трампом, који је изјавио да је "Русија послала врло, врло велики авион са медицинским апаратима. Интересантно да у Москви о хуманитарној пошиљци богатој Америци нису говорили ништа, вероватно јер нису хтели да одговарају свом народу на питање како то шаљемо помоћ земљи која појачава санкције Русији.

А руски научник, епидемиолог и инфектолог Валентин Покровски, члан Руске академије наука и садашњи директор Централног истраживачког института за епидемиологију, сматра да је тренутна паника поводом ширења вируса корона неутемељена, али је неопходно смањити размере епидемије у највећој могућој мери.

-"Вирус корона јесте опасан, али је и грип опасан такође. На срећу, веома мали број људи у овој земљи се до сада заразио вирусом корона, док од грипа оболевају милиони"-рекао је Покровски.

Странцима који су се затекли у Русији, а истиче им виза, биће аутоматски продужена на још 90 дана због епидемије вируса корона, саопштили су у Министарству унутрашњих послова РФ. То продужење важи без обзира на циљ посете Русији. Виза ће бити продужена и онима којима је већ истекла.

На улицама Москве заиста се смањио број пролазника, а томе је сигурно допринело нагло захлађење. Температура се спустила испод нуле, минус два степена, и забелели су се травњаци. Метеоролози прогнозирају да ће и наредних неколико дана повремено падати влажан снег. У метроу се смањио број путника више од 80 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације