Чак и уз драстичне мере у Америци би могло да умре више од 80 хиљада људи: Ово је НАЈЦРЊИ СЦЕНАРИО који прогнозирају стручњаци

Novosti Online

уторак, 31. 03. 2020. у 18:40

Чак и уз драстичне мере у Америци би могло да умре више од 80 хиљада људи: Ово је НАЈЦРЊИ СЦЕНАРИО који прогнозирају стручњаци

Фото: AP photo

Више од 160.000 потврђених случајева коронавируса значи да су САД постале земља са највећим бројем оболелих у свету
БРОЈ умрлих прешао је 3.000, што је још далеко од катастрофалних италијанских и шпанских бројева, али показује да би САД и у тој категорији ускоро могле престићи Француску и Кину. Највећи број мртвих у једном дану забележен је јуче, када је умрло око 500 људи. У сваком случају, јасно је да је врхунац епидемије још далеко, а према проценама које данас доноси Си-Ен-Ен, САД би могле платити страшну цену због касне реакције својих власти.

Реч је о истраживању које је у недељу поменула др Дебора Брикс, координаторка кризне групе Беле куће за борбу против вируса корона.


Истраживање показује да би у САД од коронавируса ускоро свакога дана могло умирати више од 2.000 људи. Помор би могао трајати до средине априла, када се очекује да ће епидемија у САД достићи врхунац, а број жртава почети полако да пада. Према том моделу, САД ће за потребе болесника бити потребно 224.000 болничких кревета, што је за 61.000 више него што их тренутно има.

Све и ако Американци остану дисциплиновани и наставе да се придржавају мера социјалног дистанцирања, модел ИХМЕ показује како ће ЦОВИД-19 до октобра у САД убити готово 84.000 људи.

Анализа којом су истраживачи дошли до таквих резултата почива на подацима из Италије и Кине, као и на посматрању брзине напредовања болести у САД. Настале пројекције нису без мана, али јасно је да су истраживачи дошли до врло забрињавајућег закључка: "Чак и уз мере социјалног дистанцирања, највећа потреба за болничким услугама због пандемије вируса КОВИД-19 вероватно ће знатно надмашити (америчке) капацитете“.
Дебора Брикс је ово истраживање споменула и у интервјуу који је дала за НБЦ Њувс, рекавши да нема савезне државе или дела САД који ће бити поштеђен.

Фото: AP photo

Државни и локални званичници би требало брзо да реагују на претњу и да покрену спровођење мера социјалног дистанцирања, рекла је, напоменувши како ће само тако “моћи заједно да данпредују и да заштите већину Американаца”.


Број умрлих би могао бити знатно већи ако савезне државе не донесу те мере, или ако их људи одбију да их следе.

У истраживању које предвиђа 84.000 мртвих претпоставља се да ће власти успети да ограниче социјалне контакте све до маја. То подразумева затварање школа, задржавање грађана у домовима, ограничавање путовања и обављања неесенцијалних послова. За државе које не спроведу барем три од четири мере, процене о броју мртвих и преоптерећењу болничких капацитета драстично расту.

Истраживачи признају да су њихове процене броја жртава алармантне, али напомињу да би „број могао бити знатно већи ако се не спречи преоптерећење ресурса здравственог система, и ако се мере социјалног дистанцирања не спроведу одлучно у целој земљи“.

Треба напоменути да овај модел предвиђања развоја епидемије у обзир узима неке разлике међу земљама, попут старости популације, али не узима у обзир све чиниоце који би могли утицати на то колико ће људи умрети током епидемије, попут броја особа које пате од хроничне опструктивне болести плућа, која може утицати на стопу смртности. Истраживање нуди и варијације у предвиђању развоја епидемије, па тако постоје сценарији у којима би до почетка октобра у САД могло умрети најмање 39.000, или максимално 141.000 људи.

(Telegram.hr)

Коментари (1)

stevo

01.04.2020. 09:44

Lako je za Ameriku, kad uvedu demokratska sredstva,za koja godišnje izdvajaju preko 700 milijardi dolara, virusi, pa i ovaj korona, kad za to saznaju ima da se razbeže kao zečevi. Valjda če da shvate,nadam se, šta je prava demokratija i šta su ljudske potrebe.