ЗВАНИЧНИЦИ САД тврде да је Трампова администрација спремна да укине санкције Венецуели у случају формирања привремене владе коју би чинили савезници председника Николаса Мадура и опозиционог лидера Хуана Гваида, преноси АП.

Овај план, који се поклапа са Гваидовом предлогом за формирање хитне владе у условима епидемије а ради прибављања иностране помоћи, представиће данас државни секретар САД Мајк Помпео.

Прочитајте још: Главни лекар болнице коју је посетио Путин ОБОЛЕО ОД КОРОНЕ: Песков открио какво је здравствено стање руског председника

Према писаном предлогу плана који је дат на увид Асошијетед пресу, "Демократски оквир за Венецуелу" захтевао би од Мадура и Гваида да моћ предају петочланом државном савету до одржавања председничких и парламентарних избора крајем 2020. године.

Четири члана савета одабрала би Народна скупштина коју контролише опозиција и за чије би проглашење било потребно прибавити две трећине гласова. Петог члана, који би обављао функцију привременог председника до одржавања избора, именовали би други чланови савета. Ни Мадуро ни Гваидо не би били у савету.

У плану су такође изнети услови под којима би САД укинуле санкције Венецуели: петочлани савет мора да функционише и све иностране војне снаге морају да напусте земљу.

Прочитајте још: Умире се на ТРИ минута: Њујорк пролази ПАКАО, лешеви се товаре виљушкарима, а крај се не назире (ВИДЕО)!

САД се већ месецима ослањају на економски и дипломатски притисак како би разбиле војну подршку Мадуру.