У КИНИ је отприлике 92 одсто оболелих од вируса корона оздравило, при чему се тај број повећава последњих недеља, изјавио је званични представник Светске здравствене организације Тарик Јазаревич.

- Од 81.000 случајева заражених вирусом корона - преко 74.000 особа се опоравило (односно 92 одсто) и отпуштено је из болнице. Тај број наставља да расте последњих недеља - рекао је он.

Прочитајте још: Умире се на ТРИ минута: Њујорк пролази ПАКАО, лешеви се товаре виљушкарима, а крај се не назире (ВИДЕО)!

Јазаревич је подсетио да, у складу са препорукама СЗО, пацијент може да буде отпуштен из болнице након што су добијена два узастопна негативна теста на корону, са размаком од најмање 24 часа.

Подсетимо, званични представник Комитета за здравствена питања Ми Фенг саопштио је 29. марта да је Кина прогласила крај епидемије.

Најмање 98,6 одсто великих индустријских предузећа у Кини који су због короне морали да прекину производу, поново почело да ради.

Раније су медији објавили да је у кинеској провинцији Хубеј (осим у Вухану), која је позната као жариште ширења инфекције Ковид-19, након два месеца обновљен унутрашњи путнички авио-саобраћај.

Фото: Depositphotos

Карантин је у Вухану и провинцији Хубеј трајао од 23. јануара.

Прочитајте још: Тајна италијанског села које одолева корони: Неки верују у “чудесну воду”, а имају другачије теорије

ПАНДЕМИЈА ВИРУСА КОРОНА

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је вирус корона 2019-нЦоВ (2019-nCoV), који је касније добио званичан назив КОВИД-19.

Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог вируса корона за пандемију. Први случајеви заразе овим коронавирусом забележени су крајем 2019. у Кини. Према последњим подацима у свету је регистровано укупно 785.807 случајева оболелих од вируса корона, преминуло је 37.820 људи, а опоравило се 165.659.

Према последњим подацима, у Кини је од почетка пандемије било регистровано 81.439 случајева инфекције короном, од којих су 75.448 особе оздравиле, док су 3.300 умрле.