Да ли навике и обичаји побеђују корону? Лекције из Јапана за цео свет

Танјуг

уторак, 31. 03. 2020. у 13:48

Да ли навике и обичаји побеђују корону? Лекције из Јапана за цео свет
Познаваоци прилика у Јапану указују на неке специфичности, попут дисциплине становништва које се од најранијег детињства придржава хигијенских правила
У светлу ситуације са ширењем пандемије вируса корона у свету, немачки Дојче веле пише о разлозима за делимичан успех земље излазећег сунца у борби против ове пошасти, те констатује да су поједине организационе и функционалне мере допринеле томе, као и навике Јапанаца, добро укорењене у њихов менталитет.

"Иако има капацитет да дневно уради 6.000 тестова, Јапан је до претпрошле недеље урадио само 14.000 - 20 пута мање него у Јужној Кореји, коју је пандемија коронавируса тешко погодила", наводи DW и цитира вирусолога Масахира Камија.

Прочитајте још: Тајна италијанског села које одолева корони: Неки верују у “чудесну воду”, а имају другачије теорије


"Испитују се само пацијенти с најтежим симптомима".

Како се истиче, тестови се не обављају по читавој земљи зато што се нагласак ставља на места где болест најчешће избија.

"Тако је нпр. након избијања заразе у једној основној школи на северу острва Хокаидо, донета одлука да се тамо све школе затворе и да се прогласи ванредно стање. Након три недеље вирус је престао да се шири", напомиње се у тексту.

"Мали број тестова требало би да омогући да медицинска средства остану доступна за теже инфекције", сматра немачки политиколог Себастијан Маслов, са универзитета у Токију.

Познаваоци прилика у Јапану указују на неке специфичности, попут дисциплине становништва које се од најранијег детињства придржава хигијенских правила.

Јапанци наклоност исказују "наклоном" па се тако смањује ризик од инфекције, нема руковања нити љубљења у образ.

"Прање руку, испирање грла средством за дезинфекцију, али и ношење маски део су наше свакодневице, за то није потребан корона вирус", цитира речи непознате Јапанке ДW.

Од фебруара је било лако прећи на "антиинфекцијски" модус, наводи ДW и додаје да су на улазима у све продавнице и друге установе постављена средства за дезинфекцију руку.

"Ношење маски постало је грађанска дужност", преноси DW.

Како се напомиње, још пре новог корона вируса, у Јапану је годишње коришћено 5,5 милијарди маски за лице, дакле 43 маске по особи па се чини да је масовна употреба заштитних маски успорила ширење вируса.

То указује нагли пад броја оболелих у последњих седам недеља.

"Маске смањују пренос капљица и аеросоли с вирусним материјалом", потврдило је раније пет западних лекара у својој научној студији, каже се у тексту и додаје да осим држања одстојања од других људи и прања руку, заштита за уста и нос игра важну улогу у успоравању ширења заразе.

С обзиром на тај успех, јапански премијер Шинзо Абе ипак није прогласио ванредно стање на територији читаве земље, а Јапанци су се мало помало вратили у свакодневицу.

Школе полако почињу да раде, а ђаци у њима седе на одговарајућој удаљености и у проветреним учионицама, док су отворени и први забавни паркови.

Ипак, како влада и даље страхује од евентуалног другог таласа заразе, почетком нове школске године, почетком априла, могле би да почну да раде само школе у подручјима где нема оболелих.

Већ манифестације још увек се не одржавају, закључује се у тексту DW-а.

Коментари (1)