Цела Русија у самоизолацији: Излазак само до продавнице и апотеке

Б. ВЛАХОВИЋ

уторак, 31. 03. 2020. у 08:56

Цела Русија у самоизолацији: Излазак само до продавнице и апотеке

Нестварна слика Црвеног трга AP Photo

У Москви се петина грађана не придржава рестриктивних мера владе. Две трећине свих оболелих налази се у престоници. Претња високим казнама

МОСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА
ПОСЛЕ одлуке градоначелника Москве да од 30. марта сви грађани престонице без обзира на узраст буду у самоизолацији премијер Михаил Мишустин је предложио руководиоцима и осталих региона у Русији да то исто учине. У Подмосковљу такође важи забрана изласка грађана из својих станова а онима који због послова то морају да раде издаваће се посебне дозволе.

Грађани ће моћи да излазе из кућа да купе храну у најближој подавници као и лекове у оближњој апотеци.

За особе које се не буду придржавале мера карантина предвиђене су казне чији ће минимални износ бити око 200 евра.

Градоначелник Москве Сергеј Собјањин тврди да се око 20 одсто Московљана не придржава мера самоизолације. У недељу је у Москви био леп сунчан дан па су многи изашли у природу, а један број је "роштиљао" игноришући сва упозорења.

Собјањин је истакао да ће до краја недеље у Москви бити постављен "паметни" информациони систем који би омогућио надгледање кретања људи и кажњавање прекршиоца правила о самоизолацији.

У Русији је регистровано 1.836 оболелих од вируса корона, од тога је 1.226 пацијената у Москви. До сада је у Русији умрло осам људи од короне, али забрињава што се стално повећава не само број заражених него и младих људи којима је потребна помоћ уређаја за вештачку вентилацију плућа.

Да заштити војнике и официре и њихове породице Министарство одбране Русије пожурује градњу 16 болничких центара. Ангажовано је више од четири и по хиљаде радника и инжењера. Ради се у три смене. Заменик министра одбране Тимур Иванов објаснио је да ће те болнице у 15 руских региона бити опремљене најсавременијом медицинском опремом. Већ се припремају специјалисти на Војномедицинској академији Министарства одбране који ће радити на тој опреми.

Сергеј Собјањин AP PhotoПрви такав центар ће бити отворен 20. априла ове године у Нижњем Новгороду. У току априла ће бити достављена медицинска опрема још у осам нових војних болница.

ПУТИН: УСПОРЕНА ЕПИДЕМИЈА ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин изјавио је да су одлучне и рационалне мере дале резултате и да је ширење епидемије у последњих неколико недеља знатно успорено. Путин је изјаву дао дан након што је Москва увела обавезну самоизолацију за све грађане, осим за запослене у одређеним секторима.