ЈЕРУСАЛИМ - Израелска полиција је последњих дана користила беспилотне летелице, хеликоптер и шок бомбе како би спречила људе да се окупљају у ултраортодоксном јеврејском кварту у Јерусалиму, противно мерама Министарства здравља чији је циљ успоравање ширења корона вируса.

Полиција је данас у пуној опреми и са хируршким маскама наишла на повремени отпор и вербално злостављање током спровођења мера у делу града чији се становници дуго изјашњавају против државе, пренео је Ројтерс.

"Нацисти!", викала је група младића, док је полиција склањала мушкарце из уских улица Меа Шеарима.

Полицајци су их из хеликоптера и преко дрона, позивали да остану код куће, а оне који су прекршили наредбе новчано су казнили.

Израелски званицници сматрају да су ултраортодоксни Јевреји посебно склони зарази, јер су њихови окрузи обично сиромашни и загушени, а у нормалним временима су навикли да држе три пута дневне молитве у великим заједницама.

И неки од њихових рабина довели су у питање степен ризика од коронавируса.

Израелска арапска мањина од 21 одсто је још једна осетљива заједница, за коју званичници кажу да заостаје у тестирању на корона вирус.

"Постоје три ''корона округа'' - ултраортодоксни сектор, арапски сектор и остатак државе Израел", изјавио је у недељу министар одбране Нафтали Бенет.

Јавна окупљања су ограничена до 10 особа, људи морају да држе растојање од два метра, а грађани су позвани да остану код куће, осим ако не морају да купе храну, добију лекарску помоћ или оду на посао који држава сматра кључним.