ВИРУСОМ КОРОНА у Италији је заражено 12 милиона људи, изјавио је бивши италијански премијер Матео Ренци, који се заложио за поновно "отварање државе".

Ренци, који је био на челу италијанске владе од фебруара 2014. до децембра 2016, изјавио је ово у укључењу уживо на Фејсбук профилу. Он се позвао на процене епидемиолога да је између 10 и 20 одсто становништва Италије заражено, али да није развило симптоме.

Прочитајте још: Три лека против заразе: У Русији направљени препарати против вируса корона

- То значи да је заражено између шест и 12 милиона Италијана. Ти људи су развили антитела и могу другачије да живе. Дакле, треба схватити колико је људи заиста заражено - рекао је Ренци и позвао на масовно тестирање како би се утврдило ко је прележао вирус.

Некадашњи председник Демократске партије, једне од највећих италијанских странака, навео је да би требало размотрити постепено укидање карантина и отварање земље, преносе италијански медији.

Како је објаснио "ближимо се окупационом масакру и не можемо чекати вакцину затворени у куће".

Прочитајте још: Све горе вести из Шпаније: Умрло 812 људи за 24 сата, ни клизалиште није довољно да прими мртве

Додао је да би требало спречити "убиство сектора услуга, туризма и производње".

- Потребни су нам конкретни предлози. Ако не радите, не доносите новац кући. Можда нећете умрети од Ковида-19, али хоћете од глади. Не можемо се затворити у куће на две године, не можемо то издржати економски - навео је, између осталог, бивши италијански премијер.