Wifo очекује да потрошња буде мања за 8 милијарди

Танјуг

понедељак, 30. 03. 2020. у 23:59

Wifo очекује да потрошња буде мања за 8 милијарди

Depositphotos

Аустријски економски институт "Wifo" сматра да ће на основу мера ограничења слободе кретања и привременог обустављања рада трговина значајно смањити приватну потрошњу у Аустрији
Аустријски економски институт "Wifo" сматра да ће на основу мера ограничења слободе кретања и привременог обустављања рада трговина значајно смањити приватну потрошњу у Аустрији.


Услед кризе због корона вируса потрошња домаћинстава спашће за 5,5 милијарди евра, а код страних гостију за 2,9 милијарди евра, прорачун је економисте Јиргена Бирбаумер-Полија.


Његова процена претпоставља сценарио шестонедељног затварања радњи, односно до краја априла, као и делимичног отварања радњи у мају, односно делимичног повратка у "нормалу" од јуна.


"Тачна економска процена мера тренутно је само тешко могућа", објаснио је он, додајући да је чињеница да је потрошња вех у актуелном сценарију достигла обим која је највећи шок привреди у последњих пар деценија.


У прошлој години је номинална приватна потрошња у Аустрији износила око 206 милијарди евра, што је нешто више од половине БДП-а.