Биће добро ако спречимо да умре више од 100.000 људи: Трамп прво умањивао опасност од вируса корона, а сада потпуно променио став

NovostiOnline

понедељак, 30. 03. 2020. у 08:36

Биће добро ако спречимо да умре више од 100.000 људи: Трамп прво умањивао опасност од вируса корона, а сада потпуно променио став

Фото: АП/Patrick-Seman

Уједно, амерички председник је напао новинариме, али и изнео и запаљиве оптужбе да су здравствени радници крали маски, иако за то није пружио ниједан доказ
Амерички председник Доналд Трамп потпуно је променио став према корона вирусу, продуживши ванредно стање у САД за још месец дана, али и назначивши да пик епидемије тек предстоји.


Тиме се, након низа потеза који су приказивали донекле лежернији став, приклонио мишљењу које су заступали бројни здравствени стручњаци и научна заједница.


У обраћању, Трамп је напоменуо да ће "бити добро" ако његова администрација успе да број жртава задржи испод 100.000, што је запањујући преокрет у односу на његова ранија оптимистична предвиђања, у оквиру којих је казао и да се нада поновном покретању економије те земље до Ускрса.


Уједно, амерички председник је напао новинариме, али и изнео и запаљиве оптужбе да су здравствени радници крали маски, иако за то није пружио ниједан доказ.


"Гардијан" скреће пажњу на то да је Трамп буквално протраћио шест драгоцених недеља на почетку избијања корона вируса пре предузимања конкретнијих мера.


Сада је најавио је да ће период од 15 дана социјалног дистанцирања који је затражила федерална влада, а који би требало да истекне, бити продужен до 30. април, и изразио је наду да ће се земља моћи да се врати у нормалу до 1. јуна.


Међу смерницама које су дате грађанима САД наведено је избегавање великих групних окупљања, као и апел старијим особама и свима који имају здравствене проблеме да не излазе. Такође, људи су позивани да раде од куће кад је то могуће и да избегавају ресторане, барове, небитна путовања и куповину.


- Предвиђања према урађеном моделу указују на то да ће се врхунац стопе смртности вероватно догодити за две недеље. Ништа не би било горе од тога да прогласимо победу пре него што смо победили. То би био највећи губитак - рекао је Трамп новинарима, док број жртава у САД већ прелази 2.400.


Ипак, он је рекао и да моће да се очекује да ће земља до 1. јуна бити на путу опоравка.


Потпуна промена става догодила се, оцењује "Гардијан" када је Трамп спознао димензије хорора који је са собом донео корона вирус, а чије је последице дуго омаловажавао.


Доктор Антони Фауци, амерички стручњак за заразне болести, изјавио је да би САД могле да имају више од 100.000 смрти, као и милионе заражених, похваливши продужетак ванредног стања у тој земљи као "мудру и опрезну" одлуку.


Трано се осврнуо на још нека предвиђања, па казао да би, да мере нису уведене, потенцијално 2,2 милиона људи, а можда и више умрл:. "Стално сам питао и радили смо моделе. То су 2,2 милиона људи који би умрли. И тако, ако бисмо то могли да исконтролишемо, као што сам рекао, испод 100.000, то је и даље ужасан број, али између 100 и 200.000, значило би да смо заједно урадили веома добар посао".


Током обраћања, чинило се да је Таумп био узнемирен и дешавањима у болници у Kвинсу, крају у ком је одрастао: "Гледао сам то претходне недеље на телевизији. Вреће за тела су на све стране, у ходницима".


- Гледам их како доносе камионе са приколицом, камионе за замрзавање, хладњаче јер не могу да се изборе са телима, толико их је. Ово је у суштини у мојој заједници, у Kвинсу. Видео сам ствари које никад раније нисам видео - рекао је амерички председник.


Трамп је недељама минимизирао претњу корона вируса и занемаривао апеле свог министра здравља да улаже у тестирање сетова и апарата за дисање. Уједно, дуго је на удару критика да одбија да се изјасни и прихвати сопствене грешке, као и да пребацује кривицу на друге. На једној конференцији за штампу, говорио је о теорији завере спекулишући да болничко особље можда краде маске и продаје их на црном тржишту.

Коментари (4)

Драган КНН

30.03.2020. 10:20

Када људи постану број , ово је врх кризе свих криза !

Milos

30.03.2020. 13:47

Pa nije samo Tramp prvo umanjivao, ima još nekih predsednika koji su to radili.