Исламска држава је важила за поражену терористицку организацију, али сада види шансу у хаосу који је због корона вируса захватио и Сирију и Ирак, пише Дојче веле, наводећи да постоји бојазан да би хиљаде ухапшених џихадиста могле да побегну.


ИС је прошле седмице пандемију описала као „болну агонију" коју је Бог послао „крсташким нацијама".


Британски истраживач Ајмен Џавад Ал Тамими каже да у објави ИС фактор страха има веће дејство на људе него сама епидемија.


Западни свет је „на рубу једне од највећих економских катастрофа јер је ограничио кретање, тржишта су управо колабирала и јавни живот је заустављен. Молимо Бога да повећа њихову патњу и да вернике спаси од тога", поручује Исламска држава, како преноси DW.


Пандемија утиче и на војне акције против те терористичке групе за која се заправо од прошле године сматра да је војно поражена.


У Ираку је НАТО почетком месеца најавио да ће обука за војнике због пандемије бити заустављена на 60 дана, док је министар одбране Велике Британије смањио је ангажовање британских трупа.


Дојче веле оцењује да чланови коалиције против ИС у Ираку и Сирији морају предузети мере предострожности како би спречили избијање заразе унутар трупа, јер је у међувремену вирус стигао и у Сирију.


Иако су власти САД сматрале да предузете мере неце утицати на операције против ИС, пандемија подрива локалну борбу против терористичке организације, додаје DW.


„Пандемија ће неминовно привући сву пажњу и ресурсе", рекао је Колин Кларк из њујоршког истраживачког центра Суфан, додајући да због тога више у фокусу неће бити борба против ИС.


Терористичка група је тек средином марта упозорила чланове да не путују у Европу и друге јако погођене регионе.


Уместо тога ће добити неку врсту „божанске заштите" од вируса ако буду учествовали у џихаду, наводи се у објавама ИС.


Постоји страховање и од бекства терориста, њихових супруга и деце из затвора у региону.


Још у октобру је више од 750 особа, које су биле осумњичене да су у контакту са ИС, побегло из кампа на североистоку Сирије.


То им је пошло за руком јер су курдске војне снаге биле заокупљене турском офанзивом.


„Ако се вирус прошири у затворима, што би већ сада могао бити случај, онда ће Курди, који су задужени за управљање одређеним затворима, морати да обуставе своју мисију", рекао је Кларк, аутор књиге „Након калифата".


Само широм Ирака је тренутно у затворима око 20.000 људи осумњичених да су борци ИС и њима би сада други борци ИС могли да помогну у бекству из затвора.


„ИС у пандемији види шансу и жели да је искористи", закључује британски истраживач Ал Тамими.