МОСКВА: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


Руски патријарх Кирил обратио се верницима и замолио их да привремено због корона вируса не долазе у храмове већ да се моле Богу у својим домовима. Цела наредна недеља у Русији ће бити нерадна да би људи остали кући и тако спречили ширење вируса.


После проповеди у Храму Христа спаситеља у центру Москве патријарх Кирил је у недељу као пример узео Марију Египатску да се и без посете цркви може молити и спасти.


Патријарх Кирил је позвао вернике да се придржавају одлукама власти и лекара поводом ширења вируса корона. Обраћање патријарха Кирила је важно да се не допусти шароликост да се у неким епархијама моле верници у црквама, а да други храмови буду затворени.


Власти Санкт Петербурга су већ биле забраниле посету храмовима у периоду од 28. марта до петог априла кад ће бити нерадна недеља за све грађане осим за лекаре, продавнице хране и апотеке као и дежурне службе. Власти у Санкт Петербургу су предложили настојницима храмова да организују видеопренос богослужења. Већина цркава у Русији има видеокамере и богослужење се може пратити од куће.


Српски владика Антоније који руководи српским подворјем у Москви још пре пар година у нашој цркви Петра и Павла у Москви је поставио видео камере и помоћу њих се може пратити богослужење. Наш Владика Антоније Пантелић је иначе и декан Филозофско-богословског факултета на Руском православном универзитету па је за ,,Вечерње новости,, изјавио да су већ раније због епидемије вируса корона на том факултету предавања организована преко видео апаратуре.


У Руској православној цркви су против да свештеници обављају службу у храмовима са маскама на лицима.


Према најновијим подацима у Русији је инфицирано вирусом 1534 особа, а већином су Московљани.