Европска унија ће, након превазилажења кризе у вези са епидемијом корона вируса, морати да се суочи с "критичком дискусијом и расправом", најавио је аустријски канцелар Себастијан Курц.


"Не може бити да смо две недеље били потпуно препуштени сами себи и да смо морали да се боримо да камиони са унапредплаћеном робом и потребним заштитним маскама стоје на немачкој граници, а уједно се критикују наше контроле на граници са Италијом", казао је Курц у интервјуу за бечки дневник "Кронен цајтунг“.


На питање да ли је био препаднут када је схватио димензије кризе, казао је да за то није било времена. "Све је ишло тако брзо", објаснио је Курц.


Истакао је да увођење драстичних мера није било питање храбрости, већ неопходности.


"Није било алтернативе и зато смо били одлучни. То што су у том тренутку многи још говорили да то није ништа друго од грипа и што су имањивали опасност, није баш олакшало ствари. Морам рећи да се радило о снажном акту, јер је било много супростављања”, указао је Курц, додајући да противљење није дошло од стане привреде, и да не жели да указује ко се супростављао.


Рекао је и да не носи заштитну маску, али и да за њега важи свакодневно мерење температуре на улазу у владу.


Оценио је и да ће последице ове кризе бити далеко горе од оне 2008.године, зато што представља велико оптерећење по привреду.