РИМ - ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА


Италија спрема четири милијарде и 300 милиона евра које ће поделити општинама за функционисање у наредном стању и 400 милиона за помоћ особама које су у највећим економским тешкоћама. Њима ће бити додељени бонови за куповину хране или за достављукући у организацији Цивилне заштите.

Ову конкретна помоћ, која креће од наредне седмице, синоћ је најавио у ванредном обраћању италијански премијер Ђузепе Конте.

Конте је изјавио да су сви свесни да много особа пати психолошки и економски, па ће зато градоначелници у 8.000 општина распоредити суму од 4,3 милијарде евра од почетка априла. Они ће додељивати новац у зависности од економског стања грађана на територији сваке општине.


Сума од 400 милиона евра ургентно је намењено особама које у овом часу немају било каквих средстава да купе храну, могу да је купе од додељених бонова или да им буде достављана кући ако су неспособни да изађу или су у кућном карантину, а у међувремену се ојачава и мрежа донатора великих прехрамбених предузећа која ће храну давати и по сниженим ценама.


Разрађени су различити начини подршке грађанима који су принуђени да остану код куће и не раде. Сви они добиће до 15. априла новац преко Касе узајамне помоћи. Влада разматра модалитет да помоћ стигне до 11 милиона становника.


На тај начин држава жели да постигне да се нико од грађана не осети сам и напуштен. Ради се и на мерама подршке широкој лепези професија, самосталним радницима, комерцијалистима, архитектима, новинарима који не раде у овом часу, адвокатима, пољопривредним радницима, сезонским, самосталним занатлијама, који од 1. априла могу да траже новац.


Италијански премијер се осврнуо и на протекли неуспели Самит европских лидера у вези са помоћи у времену пандемије, „реч је о састанку са историјом и уверени смо да сви треба да буду на свом нивоу, борићу се до последњег грама енергије да добијем одговор од Европе, енергичан и кохерентан, где сви треба да буду на висини овог изазова“.


Европа треба да уради нешто што се зове за сада и за после. Конте се нада да Европа неће починити трагичне грешке јер тако би „целокупна европска грађевина ризиковала да изгуби свој разлог постојања“.