Представници демократа у америчком Конгресу затражили су од администрације председника САД Доналда Трампа да олакша санкције наметнуте Ирану, Венецуели и другим земљама тешко погођеним корона вирусом, истичући да је тим земљама потребна медицинска и хуманитарна помоћ.


После неколико писама која су демократе слале државном секретару Мајку Помпеу и другим америчким званичницима, тражећи од Трампове администрације да ублажи санкције против држава тешко погођених корона вирусом, представнци демократа у Конгресу, међу којима и председнички кандидат Берни Сандерс, упутили су Белој кући исти захтев.


Како преноси часопис Форин полиси (ФП), демократама се придружила и представница републиканаца Александриа Окасио-Кортес.


"Помагање овим земљама да спасавају животе током ове кризе, права је ствар коју треба учинити, како из моралне перспективе, тако и из перспективе националне безбедности", написао је демократски сенатор Крис Марфи у писму које је у четвртак упутио Помпеу и министру финансија Стивену Мнучину.


Марфи у писму напомиње да би неублажавањем санкција САД појачале неописиве патње због пандемије корона вируса у земљама као што су Иран и Венецуела и тако допринеле антиамеричким осећањима међу грађанима.


Суштина опстанка власти у тим земљама је, како упозорава Марфи, управо заснована на тим антиамеричким осећањима.


Марфи је позвао Белу кућу да током 90 дана одустане од пооштравања санкција земљама погођених пандемијом корона вируса, укључуцјући и Иран.


У писму Сандерса и Окасио-Кортес у које је ФП имао увид, тражи се привремено укидање санкција, укључујући и суспендовање ригорозних рестрикција које је Трамп увео банкарском и нафтном сектору Ирана.