У Сједињеним Америчким Државама до данас је потврђено 115.842 случаја корона вируса тако да су САД што је више него у Кини и Италији.

Умрло је најмање 1.929 људи, наводи Ројтерс. Највише заражених је у држави Њујорк, чак 52.000.

Амерички председник Доналд Трамп рекао је да разматра увођење двонедељног карантина у Њујорку, Њу Џерсију и Конектикату. За Њурок, који је назвао "жариштем" вируса, Трамп каже да би то био обавезни карантин.

"Радије то не бих то урадио, али можда ћемо морати", рекао је Трамп.

У Њујорку је данас преминуо полицајац који је имао 40 година. Пре тога био је здрав.


БИБЛИЈСКА КАТАСТРОФА, У БОЛНИЦАМА КАО НА РАТИШТУ

У градским болницама здравствени радници сведоче невероватним сценама патње и смрти.

- Пакао. Библијски. Људи улазе, интубирамо их, умиру и циклус се понавља. Једанаести септембар није био ништа у поређењу са овим. Тада смо чекали да стигну пацијенти који, нажалост, никада нису стигли до нас. Сада не престају да пристижу - рекао је доктор Стив Касапидис за "Дејли Мејл".

Болнице личе на ратну зону, рекао је доктор Емад Јусиф, описујући како су ходници преплављаени пасијентима прикаченим на боце кисеоника.

За разлику од хаотичног стања у болницама, улице су потпуно празне. Туристичке атракције попут Тајмс Сквера и Бруклинског моста биле су без посетиоца на топао пролећни дан, када би обично биле крцате.

На конференцији за штампу у петак, градоначелник Бил де Блазио рекао је да здравствени систем у граду има особља и опреме за још недељу дана.

МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ: НЕДОСТАЈЕ НАМ ОПЕРМА


Медицинске сестре које се у Њујорку боре за пацијенте оболеле од корона вируса упутиле су данас узнемирујући апел да им се обезбеди адекватна количина заштитне опреме, јер су, како су навеле, градски званичници изгубили контакт с реалношћу.

На конференцији за новинаре испред градске болнице "Јакоби" медицинске сестре су тражиле да им се обезбеде маске и друга заштитна опрема за борбу против корона вируса од којег је до сада оболело више од 44 хиљаде, а преминуло више од 500 људи, углавном грађана Њујорка, а међу којима је најмање једна медицинска радница, преноси АП.Медицинске раднице су упозориле да руководство болнице "Јакоби" ограничава замену маски.

Градске власти су саопштиле да су обезбеђене довољне количине заштитне опреме само за период од недељу дана.

Њујорк је највеће жариште коронавируса у Сједињеним Америчким Државама. Заражено је 52.318 људи, што је скоро половина свих забележених случајева у Америци. Преминуле су 728 особе.

На конференцији за медије, гувернер државе Њујорк Ендру Куомо је саопштио да је у Њујорку регистровано 7.681 новозаражених и још 209 смртних случајева због Ковида-19, који је до сада у свету однео више од 30.000 живота.

АП фотоЧекање у дугачким редовима за тестирање на вирус корона, фото ЕПАХладњаче спремне за преминуле, фото ЕПА