ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - МОСКВА


Градић Кољцово, који има 15.000 становника, дошао је ових дана у центар медијске пажње, не само у Русији, јер се у њему налази Научни центар вирусологије и биотехнологије "Вектор", који је недавно саопштио да је направио десетак прототипова вакцина против вируса корона и сада се настављају експерименти.


Прво ће се пробати на животињама, а касније ће се провести серија анализа да се утврди колико су те вакцине безопасне за људе. Агенције су углавном јављале да је "Вектор" научни центар из Новосибирска, мада се он заправо налази у граду научника Кољцово, удаљеном десетак километара од Новосибирска.


"Вектор" је један од највећих таквих центара не само у Русији, већ и много шире. Његов задатак је научно и практично супротстављање глобалним инфектолошким опасностима. Није тајна да Научни центар "Вектор" у Кољцову има највећу "колекцију" вируса у свету, међу којима су ебола, затим марбурга, па САРС, богиње и други.


Већ из назива "федерални центар" јасно је да се финансира из државног буџета. За "Вектор" су највероватније многи читаоци први пут чули пре неколико година, кад је дошло до пожара у његовој пословној згради. Тада су западне агенције лансирале вест како може доћи до катастрофе јер тај научни центар има огромну "збирку" вируса. Паника се брзо смирила јер је пожар био на сасвим другом делу зграде и брзо је угашен, а до њега је дошло због лошег рада људи који су обављали грађевинске радове.Ове године о "Вектору" се много говорило и писало јер су његови стручњаци међу првима у свету направили тестове помоћу којих се утврђује да ли је неко заражен ковидом-19. До сада је произведено више од милион тестова, а производња ће се знатно повећати.


После успеха са прављењем врло поузданих тестова стигла је још боља вест - да су у "Вектору" научници направили 13 прототипова вакцине против вируса корона.

- Сада радимо на вакцинама које ће већ у јуну бити испробане - каже генерални директор Ринат Максјутов.


Овај научни центар је организован 1974. године. У њему се раде истраживања у области епидемиологије, молекуралне биологије, вирусологије, бактериологије, генске инжењерије, биотехнологије, екологије и биолошке безбедности.


Град Кољцово добио је име по чувеном биологу Константину Николајевичу Кољцову. На картама се појавио тек 1979. године. Постоје две верзије тумачења зашто је Кољцово било затворен градић. По службеној верзији, тамо су спровођена истраживања са вакцинама, као и са средствима за заштиту од биолошког оружја. Међутим, амерички "Вашингтон пост" је писао да је главни задатак Центра у Кољцову било прављење биолошког оружја, мада је СССР 1972. потписао конвенцију о забрани биолошког и другог токсичног оружја.


Начелник Управе за биолошку заштиту Министарства одбране Русије Јестигнејев објаснио је касније да се на почетку рада "Вектор" бавио заштитом од биолошког оружја. После распада СССР-а прекинути су војни програми. Од тада је "Вектор" један од најугледнијих центара вирусологије и биотехнологије.


Центар има своју филијалу у граду Бердску у Новосибирској области, где се налази Институт медицинске биотехнологије. Бердск је, иначе, већи град од Кољцова, у њему живи више од 100.000 становника.


Председник Путин је 17. јануара 2003. дао посебан статус Кољцову - постао је град научника. Један је од четири руска града који имају такав статус. Задатак "Вектора" је да развија науку, али и да буде "бизнис- инкубатор", посебно у биофармакологији.


Управо је "Вектор" први у својој земљи развио и производио тестове за дијагностику сиде, као и хепатитиса Б, а касније је правио и имуностимулаторе. Наравно, "Вектор" сарађује са научним установама Руске академије наука, као и са центрима за грип не само Русије, већ и Белорусије, Казахстана, Узбекистана и Азербејџана.

Као један од водећих научних центара у Русији, "Вектор" одлично сарађује и са Светском здравственом организацијом. У "Вектору" су организовали експедиционе групе које одлазе у земље где букне жариште вирусне инфекције како би брзо могли да траже ефикасна решења и правилну и брзу дијагностику. У "Вектору" ради више од 160 запослених, од чега је 139 доктора и магистара наука.


Истраживања у молекуларној епидемиологији вирусних инфекција треба да помогну да се у будућности лакше супротстављамо болестима. Изучава се и веза између генетских карактеристика човека и одређеног вируса. Ради се и на новим превентивним препаратима, као и на лековима којима би се човек борио против тешких болести.

Од 2013. тамо изучавају путеве ширења грипа, као и еволуције вируса. Кад је боравила у "Вектору", проф. Ана Попова, главни санитарни лекар Русије, казала је да је то једини центар у Русији који може на највишем нивоу да ради са вирусима и да доприноси науци у борби против вируса.


"Вектор" је једна од шест лабораторија које је за борбу против короне одабрао европски биро Светске здравствене организације. Ту су и лабораторије из Немачке, Холандије, Велике Британије и Француске. Оне имају право да организују саветовања експерата да би се прецизирали оптимални протоколи за тестирање вируса корона, а затим предлагала решења Светској здравственој организацији.

Руска влада одлучила је да уложи велики новац у развој "Вектора", у његове експерименталне и производне погоне.


Када ће почети производња вакцине против короне? Сигурно не брзо, јер постоји процедура у производњи која се мора поштовати. Прво ће се експериментисати на животињама. Тек касније ће се одабрати две варијанте које се покажу као најбоље. Др Ана Попова, која има богато искуство епидемиолога, тврди да је реално да се вакцина у Русији појави у последњем кварталу ове године.НАПРАВЉЕН ПРЕПАРАТ ЗА ЛЕЧЕЊЕ!


РУСКА Федерална агенција за биомедицину направила је препарат за лечење вируса корона на основу антималаријског лека мефлоквина, саопштила је у суботу прес-служба те организације.

Овај препарат, како је пренео Спутњик, блокира цитопатолошке ефекте вируса корона на нивоу ћелија и зауставља његово множење.

- Поред тога, имуносупресивно дејство мефлоквина блокира било какве упале које долазе пошто је особа заражена. Самим тим, овај препарат осигурава ефикасно лечење пацијената који су оболели од вируса корона у различитим фазама инфекције - наводи ова руска агенција.


ПРВИ СЛИКАЛИ ВИРУС


САРАДНИЦИ "Вектора" су први направили фотографију вируса корона. Фотографију су емитовале руске агенције и објавили су је медији широм света. Затим су научници Научноистраживачког института грипа "А. А. Смородинцева" у потпуности дешифровали геном вируса корона, што ће помоћи код прављења вакцине.


НА ЧЕЛУ ВРХУНСКИ НАУЧНИК


НА челу Центра "Вектор" већ четири година се налази доктор наука биолог Ринат Максујутов (38). Кад је дошао на место директора већ је имао више од 70 научних радова, укључујући и десет патената. До тада је био заменик генералног директора задужен за научни рад. У том центру је од 1979. године радио и његов отац Амир.

Завршио је факултет 2003. и одмах се запослио у "Вектору", а 2010. је добио "Награду академика Лава Сандахчијева" за младе научнике, и то за вакцину против богиња.