Број заражених вирусом корона у свету премашио је 600.000 и сада износи 600.835, до сада је преминуло 27.417 људи, а 133.426 се опоравило, подаци су "Ворлдометра" - сајта који ажурира податке о светској пандемији.

Да глобална ситуација буде тежа брину се "политичари". Како јавља угледни "Политико", Уједињене нације су блокиране јер је СБ УН маргинализован због несугласица САД и Кине око вируса корона, пише амерички часопис "Форин полиси".


Како наводи магазин, Савет безбедности посматра највећу глобалну здравствену кризу у последњих 100 година са маргина, препирући се око рада онлајн. До парализе долази у тренутку кад САД врше притисак на Савет безбедности да усвоји резолуцију којом би се у великој мери окривила Кина за то што је, како се наводи, пустила патоген у свет - позива се магазин на поуздане изворе.


У Европи није боље, и како оцењује бивши министар спољних послова Немачке Зигмар Габријел, Европска унија би могла да се распадне уколико не буде било солидарности.

Немачка би, како је Габријел рекао за "Билд", требало да повећа своју задуженост како би могла Италији и Шпанији финансијски да помогне у савладавању кризе.

Некадашњи вицеканцелар образложио је свој став тиме да је Немачка економски имала велике користи од ЕУ, и додао да се брине за опстанак Уније.


Са вирусом најтежа ситуација је у Италији, где је број преминулих 9.134. Како је данассаопштено, у овој земљи је за само 24 сата забележено 969 смртних случајева што је највећи број у једном дану, а потврђено је 5.909 нових случајева. Број нових случајева заражених вирусом у Француској је наставио да расте те их је укупно укупно 32.964. Данас је умрло 299 {то је у пад у односу на дан раније када је забележено 365 мртвих). Укупно преминулих има 1.995, а у болницама 3.787 њих налази на реанимацији.

Највећи број заражених сада ипак имају САД, где су за само 24 сата потврђена 14.602 случаја.Градоначелник Њујорка Бил де Бласио упозорио је да ће за Њујорк, који је епицентар заразе, април бити тежи од марта, а мај тежи од априла, и да ће граду бити потребна савезна помоћ. Животе је изгубило већ 450 људи.


Прочитајте и: У свету више од 600.000 заражених вирусом корона: Ирска постаје ново жариште? Вагони постају карантини у Индији; Четири особе умрле на крузеру код Панаме


Број позитивних је премашио 100.000, а и тим поводом Де Бласио је рекао да је неопходан фокус на здравствено особље јер га нема довољно, док су У борбу против вируса, који сваких 10 минута однесе један живот у Њујорку, позвани да се укључе и студенти медицине на завршним годинама.


На другом делу САД опет срахују да би Флорида могла да буде нови епицентар из више разлога. Један од њих је што нема тестова, а други што у "сунчаној држави" - америчком рају не само за туристе већ и за пензионере, живи више од четири милона људи старијих од 65 година.


Лекари упозоравају да тестова нема, а само из Њујорка у град слеће 190 авиона, због чега је гувернер рекао да сви из Њујорка, Њу Џерсија морају у самоизолацију.

Амбасадорка Србије у Шпанији Катарина Лалић изјавила је данас да је према најновијим подацима у тој земљи заражено 65.000, а преминуло 5.000 грађана од вируса корона, наводећи да је ово најтежа ситуација која је задесила Шпанију од грађанског рата.

Амбасадорка је потврдила да у Шпанији има око 5.000 српских држављана и да за сада нема званичних података да је неко од њих заражен короном. У Шпанији, наводи, има око 160 српских туриста, али нису сконцетрисани на једном месту већ их има свуда, у Барселони, на Канарским острвима...Број потврђених случајева вируса у Немачкој порастао је на 48.582, што је 6.294 више него претходног дана, а 325 људи је умрло од ове болести, показују подаци "Роберт Кох" института за заразне болести. Такође пандемија "коси" и у Ирану, где је у последња 24 часа умрло још 139 људи, укупно 2.517, јавиле су иранске власти.


Број потврђених случајева вируса корона у Русији повећао се за 228 у последња 24 сата и достигао 1.264. Досад су четворица Руса умрла.