Амерички председник Доналд Трамп данас ће испратити војни брод-болницу на пут у Њујорк како би нагласио да федералне власти имају одговор на епидемију корона вируса.


Војни брод "Комфорт", капацитета преко хиљаду болничких лежајева, био је на редовном ремонту када је стигла наредба да се хитно оспособи да би се пружила помоћ оболелима у Њујорку, епицентру епидемије у САД.


Трамп је рекао да његов пут у војну луку у Норфолку није неопходан, али да је одлучио да крене из захвалности према војном ремонтном тиму и здравственим радницима који су радили на сервисирању брода "Комфорт" и завршили га више од недељу дана пре утврђеног рока.


"Нећу се грлити и руковати с људима, али ћу упутити јасну поруку захвалности", рекао је Трамп.


Брод "Комфорт" некада је служио као нафтни танкер, потом је преуређен у пловећи ургентни трауматолошки центар за америчке војнике рањене током борбених дејстава, али ће током нове мисије у Њујорку бити цивилна болница.


Овај брод стар скоро цео век има 1.100 медицинских радника, 12 операционих сала, одељења радиологије и интензивне неге, скенер, лабораторију и апотеку и у прошлости је био оперативан у ситуацијама сличним садашњој једино за време Првог светског рата и током пандемије шпанске грознице после њега.