Док владе широм света и министри ЕУ разматрају мере за помоћ привреди у време кризе због пандемије корона вируса, велики концерни не показују солидарност и одлучују да не плаћају кирије за своје продавнице у Немачкој.


Први је Адидас објавио да неће плаћати кирију за просторије које је узео у закуп у Немачкој, а потом су се придружили и други као што су “Дајхман” и “Х&М”.


Министар саобраћаја Немачке Андреас Шојер је оштро критиковао Адидас због његове одлуке.


“Веома сам разочаран Адидасом. Веома сам разочаран”, рекао је Шојер дневнику “Билд” и истакао да је најава предузећа "потпуно неприхватљива порука".


Шојер је казао да је Адидас направио велике профите, и да се не ради само о великим компанијама које им издају простор, већ и бројни мали, као и физичка лица која изнајмљују свој простор овом концерну, који ће сада остати без прихода.


Сматра да је деловање концерна несолидарно понашање.


"Упућујемо поруке грађанима да буду разумни, али то захтева и да велики концерни буду разумни", нагласио је Шојер.


Сличну изјаву дала је и министарка правосуђа Кристине Ламбрехт.


"Када сада финансијски снажна предузећа једноставно одлуче да не плаћају кирије, то је неприхватљиво и потпуно непримерено", нагласила је она.


Указала је да закон о помоћи у корона кризи не пружа за тако нешто основу.


Поручила је да и даље важи да закупац мора да плаћа кирију, те да, ако као последица кризе има проблеме са плаћањем, може да му се само на ограничено време не раскине уговор.


На друштвеним мрежама већ круже позиви на бојкот Адидаса, који је наишао на бројну подршку.


Адидас је, након што је принуђен да затвори своје радње услед мера предузетих за смањење ширења корона вируса, одлучио да од априла не плаћа кирије за своје филијале.


Такође и Дајхман, који има 1.500 филијала најавио је исту меру, а Пума и "Х&М" се придружују.


"Ради се о превентивној мери како би осигурали економску способност деловања компаније", објаснила је компанија "Дајхман" своју одлуку.


"Х&М" обуставио је већ плаћање кирије за својих 460 затворених филијала у Немачкој.


Команија је власнике тих простора обавестила о својој одлуци и истице да се нада да ће бити пронађено решење прихватљиво за обе стране.