Гувернер америчке државе Њујорк Ендру Куомо изјавио је да је потребно пронаћи још 4.000 болничких кревета за оболеле од корона вируса, као и да ће школе широм те државе остати затворене још две неделоје.

"Ово ће трајати недељема, и недељама и недељама. Биће ово дуг, тежак, ружан и тужан дан", рекао је Куомо у петак припадницима Националне гарде који опслужују нову импровизовану болницу у "Џејкоб К. Џејвитс конвеншен" центру.

Та импровизована болница једна је од установа у којима држава Њујорк проширује своје смештајне болничке капацитете.

План је да са 53.000 болничких кревета држава Њујорк тај број повећа на 140.000, преноси АП.

Планирано је да се изгради још неколико импровизованих болница у њујоршким предграђима, док би у градску луку до понедељка требало да уплови брод-болница америчке Ратне морнарице.

"Настојимо да гледамо што је даље и што је шире могуће, да будемо врло креативни и агресивни и да пронађемо сав простор који је могуће пронаћи", рекао је Куомо.

Он је навео да од америчког председника Доналда Трампа очекује одобрење како би смештајне болничке капацитете проширио за још 4.000 кревета у њујоршким квартовима Бронкс, Бруклин, Квинс и Стејтен ајленд.

У држави Њујорк је за сада хоспитализовано више од 6.000 оболелих од ЦОВИД-19, од којих се готово 1.600 налази на интензивној нези.

У Њујорку је за сада забележен највећи број смртних случајева од свих америчких савезних држава - 519, док је регистровано више од 44.000 случајева корона вируса.

Куомо је издао и наређење да све школе у држави Њујорк остану затворене до 15. априла, док је пре две седмице одлучено да оне буду затворене до 1. априла.

Школе у самом граду Њујорку биће затворене до 20. априла, мада, како додаје АП, званичници помињу могућност да оне остану затворене до наредне шкосле године.
Прочитајте још: "И ако се излечите од короне, чека вас рачун 34.000 долара": Наша позната пијанисткиња открива због чега је Америка у проблему

КАЛИФОРНИЈА ТЕСТИРА 10.000 ЉУДИ ДНЕВНО НА КОРОНА ВИРУС

Калифорнија тестира дневно 10.000 људи на корона вирус, а досад је тестирано 88.400 особа, изјавио је гувернер те америчке савезне државе Гевин Њузом.

Како јавља Ројтерс, он је у петак у болници америчке морнарице у луци у Лос Анђелесу, која ће понудити 1.000 кревета за смештај заражених од вируса, рекао да је потребна једна седмица или више да се добију резултати, тако да још није познато колико тестираних заражено.

У САД су у последња 24 часа потврђена 14.602 нова случаја, а број заражених порастао је на преко 100.000.

По броју заражених, Калифорнија је на трећем месту у САД после Њујорка, где је оболело чак 44.810, и Њу Џерсија.
ТРАМП ПОТПИСАО ПРЕДЛОГ ПАКЕТА ЕКОНОМСКЕ ПОМОЋИ ЗБОГ КОРОНЕ

Амерички председник Доналд Трамп потписао је закон о пакету економске помоћи вредном две хиљаде милијарди долара којим треба да се умање економске последице корона вируса у САД.

Претходно је предлог о највећој државној помоћи усвојио Представнички дом у којем већину чине демократе, као и Сенат где већину имају републиканци, а ступа на снагу пошто га је председник потписом потврдио.

Трамп је рекао да ће закон представљани неопходну помоћ за америчке раднике погођеним економским последицама епидемије корона вируса, преноси Ројтерс.

Пакетом економске помоћи предвиђен је фонд од 500 милијарди долара за угрожену индустрију и слична сума новца од које ће америчким домаћинствима директно бити уплаћено до 3.000 долара.

Предлог укључује и 350 милијарди долара за кредите малим привредницима, као и 250 милијарди долара за помоћ незапосленима.

Планирано је издвајање у износу од 100 милијарди долара за болнице и здравствене системе.

Реч је о највећем пакету помоћи који је Конгрес икада одобрио, наводи Глас Америке.

Одговара скоро половини новчане суме коју америчка влада троши годишње.