Делимо маске са другом сменом, немамо довољно средстава ни за основну личну заштиту: Шпански полицајац, за Новости, о проблемима са којима се сусреће

А. ПОПАДИЋ

субота, 28. 03. 2020. у 08:40

Делимо маске са другом сменом, немамо довољно средстава ни за основну личну заштиту: Шпански полицајац, за Новости, о проблемима са којима се сусреће

Полиција у Мадриду напрвој линији одбране од заразе

Или имамо мало или немамо ништа. У многим станицама полицајци сами доносе маске и рукавице, чак и шефови то траже од њих
ШПАНИЈА и даље броји мртве а, нажалост, после једнодневног смањења, број преминулих и заражених вирусом корона поново је порастао у последња 24 часа - 769 мртвих и више од 64.000 оболелих. Да би колико-толико ојачали здравствени систем који је пред пуцањем, шпанске власти ангажовале су још 200 медицинских радника из иностранства да помогну у борби против опасног вируса.

Осим великог броја оболелих међу медицинским особљем тешка ситуација је и у полицији. Око 800 чланова из свих јединица снага реда у Шпанији заражено је вирусом, а међу њима има и неколико жртава. Каталонска полиција потврдила је јуче прву жртву вируса из њихових редова, 57-годишњи мушкарац преминуо је у болници у Барселони.
Баш као и њихове колеге медицинари, и полицајци широм Шпаније жале се да им недостаје заштитна опрема.

- Нема довољно средстава за заштиту. Колико год да власти тврде другачије, то није тачно. Или имамо мало или немамо ништа. У многим станицама полицајци сами доносе маске и рукавице, чак и шефови то траже од њих. Нажалост, принуђени смо да понекад делимо маску са својом заменом - каже, за "Новости", један мадридски полицајац који је из разумљивих разлога желео да остане анониман.

За наш лист он објашњава како функционишу снаге реда у овим ванредним околностима.

- Наш посао је у основи увек исти, бринемо о сигурности грађана, само што је сада акценат на услове ванредног стања. Добијамо много позива од забринутих грађана због особа које крше правила карантина, које се шетају или џогирају, изводе псе пет километара од своје куће...

На питање шта је најтежи део његовог посла ових дана овај мадридски полицајац искрено одговара:

- Да имаш довољно стрпљења и самоконтроле са грађанима који излазе из карантина и још се праве блесави кад их зауставиш и приговориш им. Неретко се то заврши привођењем због озбиљног напада на полицију. Ево, пре неки дан су нас звали из болнице јер је један човек дошао у болницу жалећи се на бол у нози. Кад су покушали да му објасне да не могу да га приме, јер су ту оболели од короне, полудео је. Почео је да их пљује и прети, и завршио је у притвору.

Ипак, признаје наш саговорник, у овој муци има и светлих примера.

- Мислим, пре свега, на солидарност великог броја људи који бесплатно праве маске и нуде их нама и медицинском особљу. И наши пријатељи и фамилија труде се да нам обезбеде заштиту, кад већ наши шефови то нису успели - каже он, и додаје да га радује сваки пут када им грађани захвале и дају подршку за оно што раде.

УЈЕДИЊЕНИ У ЖАЛОСТИ

НЕКОЛИКО патрола баскијске полиције Ертсантса дугим аплаузом одало је почаст припаднику Цивилне гарде, преминулом од вируса. Баскијски полицајци прилазили су својим колегама из државних јединица који чувају једно насеље у Виторији, пружали им руке и изјављивали саучешће. У земљи дубоко подељеној и по питању снага реда, оваква слика слоге је права реткост.