Према писању "Дејли мејла" прва особа код које је утврђена зараза ковидом 19, на основу увида у поверљива документа до којих су медији дошли, била је 57-годишња Веи Гуишиан, продавачица свежих шкампа на пијаци Хуанан у Вухану у Кини. Она је вероватно извор пандемије коронавирусом, закључује британски лист


Кинески медији наводе да је Веи живела у изнајмљеном стану који је од пијаце био удаљен мање од 500 метара, а температуру је добила 11. децембра прошле године. Мислећи да је сезонски грип Веи је по савету лекара отишла у оближњу малу клинику пуну пацијената. Ињекције које је примила нису јој помогле.

Кинески лист није открио идентитет продавачице, међутим "Ворлд Стрит Џорнал" је објавио о коме је реч.

Веи, за коју се верује да је преболела ковид 19, болест коју проузрокује корона вирус САРС-КоВ-2, описујући симптоме које је имала каже да је била уморна, али не као претходних година.

- Сваке године оболим од грипа, тако да сам помислила да је поново грип - рекла је Веи за шангајски лист.

Кинески центар за превенцију и контролу болести саопштио је у јануару да су људи са корона вирусом заражени дивљим животињама које се на пијаци Хуанан продају као храна.

Веи је изјавила да је радила на пијаци и у време док је била болесна. Она је тек касније отишла у болницу у Вухану на преглед код другог лекара.

Лекар у 11. болници није могао да схвати шта је у питању и дао ми је лекове - рекла је Веи и додала да је није било боље од тих лекова.

Вратила се у клинику у којој је првобитно прегледана да би добила јачу дозу ињекција.

- Осећала сам се још горе, малаксало, без снаге - рекла је.

Пијаца у Вухану, Depositphotos

Веи је 16. децембра отишла у једну од највећих болница у Вухану да би утврдила узрок болести. Лекар у болници јој је рекао да је болест од које болује „немилосрдна" и да су примили више пацијената, који су били на пијаци Хуанан, са сличним симптомима.

- Много људи је тада било у болници - рекао је Веи.

Према изјави Савета за јавно здравље Града Вухана, објављеној 31. децембра прошле године, Веи је један од првих 27 пацијената којима је дијагностикована ковид-19. Међу тих 27 пацијената, 24 су били повезани са пијацом на којој се продају домаће и дивље животиње. У изјави је речено да нису пронађени докази да се ковид 19 преноси са човека на човека.

Упркос овим чињеницама, идентитет прве особе заражене ковидом19, „нултог пацијента" још увек није познат.

Пијаца у Вухану, Depositphotos


Иако је Веи прва особа на пијаци у Хуанану код које је утврђена зараза корона вирусом, као први пацијент наводи се 70-годишњи пензионер прикован за кревет. Овај човек је симптоме осетио првог децембра, а претходно није био у контакту са пијацом одакле је почео да се шири смртоносни вирус.

Један други кинески лист, међутим, пише да поверљиве информације владе показују да је 17. новембра идентификована прва особа којој је дијагностикован ковид 19. Седам недеља након тога су кинески званичници објавили да су открили нови вирус. Карантин су увели у одређеним градовима тек два месеца након што је препознат први пацијент. Необјављени подаци показују да су кинески званичници пре 31. децембра идентификовали најмање 266 особа које су се заразиле корона вирусом. У то време су локалне власти у Вухану казниле групу лекара која је хтела да упозори на болест која подсећа на САРС, односно на тешки акутни респираторни синдром.

Пијаца у Вухану, Depositphotos


Кинески званичници су изјавили да се први пацијент који је заражен коронавирусом појавио седмог децембра.

Пекинг одбацује тврдње да је Вухан извор пандемије, а вођа тима стручњака за здравствену кризу је прошле недеље такве тврдње назвао неодговорним.

- Епидемија коронавируса настала је у Кини, у Вухану, али то не значи да је Вухан њен извор - рекао је др Зонг Наншен.

Пандемија корона вирусом галопира светом, само јуче је број заражених широм планете већи за 62.000. Укупно заражених је више од 530.000 људи, од којих је, према подацима које је објавио Универзите „Џон Хопкинс", више од 122.000 оздравило је од ковида 19, док је око 24.000 изгубило битку за живот.