БРИСЕЛ - Европски парламент на ванредном интернет гласању подржао је три мере које су Европска комисија и Савет ЕУ предложили у циљу борбе против корона вируса и ублажавању друштевно економских последица пандемије.

Готово свих 688 парламентарца који су дали свој глас јуче је подржало финансијску помоћ земљама чланицама и земљама у процесу приступња кроз измену оквира ЕУ Фонда за солидарност.

Дато је "зелено светло" за ЦОВИД19 инвестициону иницијативу која предвиђа мере за мобилизацију стредстава неопходних здравственим системима земља чланица и другим секторима њихових економија у одговору на ЦОВИД19 пандемију.

Гласањем У ЕП прихваћене су и мере за помоћ авиокомпанијама које се суочавају са проблемима због мера уведених у циљу сузбијања корона вируса.

Када је реч о финансијској помоћи земљама чланицама и земљама које су у процесу преговора о уласку у ЕУ, а које су озбиљно погођене ванредним стањем у обаласти јавног здравља, усвојена је иницијатива Европске комисије да се оквир ЕУ Фонда за солидарност прошири са досадашње помоћи у случају приородних катастрофа на ситуације које угрожавају јавно здравље.

То значи да ће убудуће новац овог Фонда моћи да се користи за спровођење мера за "брзи одговор", укљућујући медицинску помоћ угроженом становништву и заштиту грађана од заразе, спровођењем превентивних мера, мера праћења и мера за ублажавање удара на здравље становништва.

Друга усвојена мера је тзв ЦОВИД19 инвестициона иницијатива, која предвиђа мобилизацију 37 милијарди евра неопходних како здравственим системима земља чланица тако и другим секторима њихових економија у одговору на пандемију.

Такође су подржане и мере за помоћ авиокомпанијама које услед кризе ЦОВИД19, уколико не обаве најмање 80% летова предвиђених уговором, могу изгубити унапред одређене термине полетања и слетања.

Због овога су авиокомпаније до сада биле принуђене да обављају вели број "летова духова", односно летова без путника што је имало негативан утицај на природну средину, али и трошкове компанија.