(Од сталног дописника: ПАРИЗ)

ИТАЛИЈА је у четвртак одбила да потпише финални документ видео-конференције на којој су учествовали шефови држава или влада земаља чланица ЕУ, с циљем да се пружи адекватан финансијски одговор на кризу изазвану вирусом корона.

Званични Рим је блокирао доношење одлуке, јер сматра да предложени текст не иде довољно далеко у решавању насталих проблема.

Председник италијанског Савета министара Ђузепе Конте је, у тренутку када је Италија премашила 8.000 мртвих од вируса корона, осталима дао рок од десет дана да пронађу одговарајуће решење за најургентније тешкоће у којима се земље налазе, али није рекао шта ће да учини, ако се не одговори на његов захтев.

Конте је поручио да увођење недавно предложених "корона-обвезница" не представља спајање јавних дугова и истакао да тражи иновантне и заиста адекватне системе да би се одговорило на ову кризу, која одговара правом рату. Он је поручио да системи осмшљени раније не могу да дају одговарајући решење за оно што се сада догађа, и оценио да Брисел наступа превише стидљиво.

До неслагања у тешким тренуцима по ЕУ дошло је због различитих ставова севера и југа континента. Најскептичније према додатној финансијској солидарности биле су Холандија и Аустрија на састанку у чтвртак који су многи оцењивали као историјски, попут оног који је одржан после атентата 11. септембра или пада Берлинског зида.