МАДА је Шпанија у протекла 24 часа забележила 655 мртвих од вируса корона, чиме је број преминулих премашио 4.000, ово је први пут у протеклој недељи да се број жртава смањује. Стручњаци ипак упозоравају да је прерано за оптимизам.

- Најновији подаци су бољи од оних из претходних дана, цифра излечених је већа, имамо мање повећање броја заражених, али је тешко прецизно рећи у ком се тренутку сада налазимо. Ипак, ако нисмо на врхунцу епидемије, онда смо му јако близу - казао је у четвртак епидемиолог Фернандо Симон, начелник Штаба за ванредне ситуације министарства здравља.

Са око 3.700 људи који су у тешком стању и више од 56.000 заражених, јасно је да Шпанија још нема разлога за славље поготово ако се зна да је то земља са најбржим ширењем вируса у Европи.

У старачким домовима је једна десетина укупног броја смртних случајева у Шпанији од болести ковид-19.

- Све службе раде без престанка како би обезбедиле санитарни материјал - поручила је министарка привреде Марија Хесус Монтеро. - На тржишту се води прави рат за маске, респираторе, брзе тестове.

Краљ Филип VI обишао je Ифему, халу сајма у Мадриду која је претворена у импровизовану болницу са 5.500 кревета за оболеле од вируса. У оквиру сајма се налази и својеврсни хостел намењен бројним мадридским бескућницима.

Скупштина је прихватила предлог шпанског премијера Педра Санчеза и продужила ванредно стање до 12. априла. Становништво ће до тада остати у самоизолацији, а активности су сведене на минимум.

Ова велика здравствена криза донела је још већу економску кризу. Угледни дневник "Ел паис" проценио је да је око 1,5 милион људи остао без примања. Неки су отпуштени, а други прешли на неплаћено. Шпанска влада најавила је помоћ малим и средњим предузећима, која су највише погођена овом кризом, али милиони Шпанаца страхују да им најгоре тек долази.

ТЕСТОВИ НЕИСПРАВНИ?

ШПАНСКИ медији пренели су да су брзи тестови, део пошиљке из Кине плаћене 432 милиона евра, неисправни! Фернандо Симон је потврдио да су се први пристигли тестови показали као непрецизни и да ће бити замењени. Убрзо је стигао и одговор кинеских власти који тврде да је Шпанија тестове купила од фирме која нема лиценцу.