Због короне, Ирана или Даеша? САД напуштају базу на северу Ирака

Танјуг

четвртак, 26. 03. 2020. у 15:01

Због короне, Ирана или Даеша? САД напуштају базу на северу Ирака

Фото Танјуг / АП

Трупе коалиције предвођене САД која се бори против Исламске државе почеле су данас да напуштају ваздушну базу на северу Ирака, предајући је у потпуности ирачкој војсци, у циљу смањења страних снага у земљи
Трупе коалиције предвођене САД која се бори против Исламске државе почеле су данас да напуштају ваздушну базу на северу Ирака, предајући је у потпуности ирачкој војсци, у циљу смањења страних снага у земљи.


Свеукупно смањење присуства подразумева да ће коалиционе снаге функционисати у мањем броју база и смањити број особља. Коалиција није навела детаље или бројеве, преноси Ројтерс.


Ваздушна база Кајара, јужно од града Мосула где је Исламска држава 2014. године прогласила свој калифат, друга је база која ће овог месеца бити предата Ирачанима. Коалиционе трупе прошле су недеље напустиле базу у Ал-Каиму на сиријској граници.


„Коалиција ће деловати са мање локација, али остаје посвећена пружању подршке нашим партнерима у њиховој борби против Даеша (Исламске државе)“, изјавио је бригадни генерал Винсент Баркер из коалиције.


Званичници коалиције навели су да је до смањење снага и пресељење јединица у мањи број ирачких база дошло зато што су ирачке снаге углавном способне да се саме изборе са претњом остатака екстремиста Исламске државе.


Коалиција предвођена САД подржава ирачку војску од 2014. године у борби за неутралисање Исламске државе. Верује се да је неколико хиљада екстремиста и даље активно, углавном забачеима подручјима попут пустиње и планина широм северног Ирака. Они периодично нападају снаге безбедности, али нису држали ниједну вецћу територију попут градова од 2017. године. Коалиција тренутно има око 7.500 војника у Ираку, укључујући 5.000 Американаца.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Зоран

26.03.2020. 15:33

Појефтинила нафта па не може да покрије трошкове војске.Покрадену нафту Ирака и Сирије нема ко да купи а Иран прети...

Гојко

26.03.2020. 17:38

@Djole M - Isti razlog su upotrebili i Francuzi,Chesi,Australijanci,a Amerima je nedavno iracka skupstina izglasala zahtev da odu / posto su ubili gen. Solejmanija i njegove iracke saveznike kod Bagdada/.Sinoc su im Iracani,opet,gadjali sa 2 ili 3 rakete ambasadu u Bagdadu.