Прошле недеље отпуштено 3,3 милиона Американаца, стручњаци кажу да најгоре тек долази

Novosti Online

26. 03. 2020. у 14:19

Прошле недеље отпуштено 3,3 милиона Американаца, стручњаци кажу да најгоре тек долази

Фото: Танјуг/AP

Бројка од 3,3 милиона незапослених један је од бројних показатеља како ће криза са вирусом корона утицати на америчку економију
РЕКОРДНИХ 3,3 милиoна Американаца пријавило се за накнаду за незаспослене прошлe недеље, што је без икакве конкуренције највише у америчкој историји.

До сада је рекорд држала недеља из октобра 1982. године кад је 695.000 људи добило отказ у истој недељи. Бројка од 3,3 милиона незапослених један је од бројних показатеља како ће криза са вирусом корона утицати на америчку економију за коју је Конгрес јуче одобрио помоћ од два трилиона, односно 2000 милијарди долара.

Прочитајте још: Медицинске сестре у кесама за ђубре: Катастрофална ситуација у њујоршкој болници

Пре три недеље само се 200.000 људи пријавило за накнаде за незапослене што је било најмање у историји. „Њујорк Тајмс” пише да шокантан број отказа не осликава стварну слику удара на америчку економију будући да јако пуно америчких радника не може да аплицира за накнаду, а реч је о онима који раде на пола радног времена, онима који имају врло ниске плате, самозапосленима и онима који раде на уговор о делу.Аналитичари очекују да је ово тек почетак и да ће следеће бројке бити још више поражавајуће. Готово све савезне државе увеле су делимичне или потпуне рестрикције на рад због чега држава губи страшно пуно новца па је Доналд Трамп најавио да већ око Ускрса очекује укидање рестрикција и поновно покретање економије с чиме се не слажу здравствени стручњаци. Трампова администрација је први пут након 50 година спустила број незапослених испод 4,0 посто. До прошле недеље у САД-у је било нешто мање од шест милиона незапослених, односно 3,5 посто тако да је ових 3,3 милиона пораст од готово 50 посто.

У Америци је тренутно више од 70.000 заражених вирусом корона, а умрло је више од хиљаду људи.

(index.hr)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Мица Хаубица

26.03.2020. 20:27

ништа чудно, и Марс је још давно рекао да ће капитализам уништити самог себе