Хуманитарна операција, “Из Русије с љубављу”, коју Руска Федерација шаље Италији з борбу против вируса корона стиже у континуитету.


На војни аеродром у близини Рима „Пратика ди Маре“ слетело је до сада 15 авиона са разноликом помоћи. Стигла су и 122 медицинара различитих профила који су упућени је у Бергамо, тамо где је најпотребније.


Руски амбасадор у Риму Сергеј Разов у интервјуу (агенција Ађи) резимирао је смисао такве помоћи, као одговор на извесне сумње због чега Русија помаже Италији. Он је одбацио тумачења да је то политичка пропаганда Кремља, а стављајући до знања да је помоћ из Брисела била веома слаба,

Амбасадор је подвукао да је Италија пријатељска земља, да се ништа не тражи за узврат, и да је то довољно за овако масовну операцију достављања помоћи - шаљући апаратуру и војне специјалисте и вирологе у Бергамо, у најпогођенију зону.


То је мисија солидарности, то што чини Русија јесте добровољни одговор Русије на тражење помоћи италијанских власти...Русија није могла да остане равнодушна наспрам једне тако тешке ситуације за Италију“.


Амбасадор је прецизирао како је дошло до те иницијативе: „21 марта разговарали су телефоном, на руску иницијативу, председник Владимир Путин и премијер Ђузепе Конте, о читавој ситуацији и развоју пандемије и договорили се о тесној сарадњи у борби против те болести. Тада је Путин потврдио расположење Русије да ургентно пошаље помоћ италијанској Влади и народу, министар Одбране Русије је реаговао моментално и већ је сутрадан ујутру, 22. марта, састављена ваздухопловна групација од 15 војних авиона Иљушин “ил 76” који ће носити помоћ Италији. Два дана након тога у Италију је кренуло 9 војних авиона, сваки са 60 тона материјала и који су атерирали у Италији. Потом је стигло осталих 6 авиона, а одлуке о даљној помоћи зависиће од развоја ситуације, дакле говоримо о једној хуманитарној помоћи у веома кратком року и достављању медицинске опреме и заштитних средстава на најважнијим местима“, закључио је амбасадор.


У Италију су стигли тимови састављени од 122 војна лекара, виролози и епидемиолози са највишег нивоа, експерти за бактериолошки рат, са 600 мобилних вентилатора, и 32 јединице са специјалних возила. Они су подељени у осам 8 медицинских екипа у којима се налази увек ланац неопходних стручњака. Такође је из Русије стигла ултрамодерна лабораторија, једна од 15 којима располажу снаге руске војске, и све  је бесплатно. Лекари немају консултативну улогу већ опеаративну, и радиће директно у болницама, раме уз раме са италијанским колегама. Руске тимове прати група војних преводилаца.


Ова помоћ има и своју историју, Русија је помогла Италији у разарајућем земљотресу у Месини, на Сицилији, 1908. године када су извлачили испод рушевина људе и руским бродовима преносили их у болнице, спашено је хиљаде живота, а није мало руских спасиоца који су тамо оставили животе.


У разарајућем земљотресу 2009. године у који је погодио регију Л`Аквила, Русија је била прва земља која је прискочила у помоћ са великом групом спасиоца и са веома великим фондом намењеним за пострадале као и за рестаурирање архитектонских споменика који сада сијају новим сјајем.